"Au înnebunit copacii" | Pomi cu coroană cubică, plantaţi pe o stradă din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
RAW_COPACI_NOI_170418

O stradă din Oradea a ajuns vedetă pe reţelele de socializare datorită unor... copaci. E adevărat, atrag atenţia prin coroana în formă de cub, prinsă în structuri metalice. Plantarea lor într-o zonă pietonală din centrul oraşului a stârnit controverse: în timp ce unii localnici îi consideră "de efect", sunt critici de artă care susţin că noile forme geometrice nu au nicio legătură cu arhitectura în stil art nouveau a Oradei.

Pe lângă rapiditatea cu care muncitorii asamblează dalele din pavajul străzii Vasile Alecsandri, de câteva zile atenţia trecătorilor este captată de cei nouă arbori aduşi în zonă. Coroanele acestora sunt prinse în structuri de metal de formă cubică.

"În stilul ăsta nu am văzut, dar în ziua de azi se poate face orice dacă ai o idee în căpăţână", spune un localnic.

"Chiar aşa nu am mai văzut, am văzut în alt fel, altă coroană."

"Aceştia sunt Carpinus Betulus care au coroană cubică, urmează să mai fie plantaţi încă trei astfel de copaci. Înalţimea lor este de 3,3 metri, iar circumferinţa trunchiului este de 25-35 de centimetri", a explicat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Potrivit proiectului, structurile de metal care ţin coroanele copacilor vor rămâne şi după ce pomii vor creşte. Toţi cei 12 arbori sunt în garanţie pentru o perioadă de 5 ani.

"Plantarea noilor arbori a strânit reacţii diferite pe internet. În timp ce unii orădeni au lăsat comentarii amuzante, alţii se declară mulţumiţi că în sfârşit pe strada Vasile Alecsandri există puţină verdeaţă", a relatat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.

"Au înebunit copacii" şi "Au scos copacii din Minecraft şi i-au pus aici" au fost cele mai apreciate comentarii pe reţelele de socializare. În timp ce unii localnici apreciază ideea plantării inediţilor copaci...

"Sunt cu efect, sunt frumoşi şi chiar îmi plac."

...sunt specialişti care critică soluţia aleasă de municipalitate.

"Astfel de geometrizări, de siluiri ale naturii şi de a obliga să intre în forme geometrice contra naturii mi se pare o hipstereală. Plantezi nişte forme chinuit geometrice care nu au nicio legătură cu arhitectura acestui oraş mi se pare o extravaganţă", consideră Ramona Novicov, critic de artă.

Lucrările de transformare a străzii Vasile Alecsandri într-o arteră pietonală au început în septembrie 2017 şi se ridică la o valoare de mai bine de 4 milioane de lei. În următoarea săptămână muncitorii vor termina asamblarea dalelor din pavaj şi vor începe lucrul la trecerea de pietoni din zonă. Lucrările vor fi terminate cel târziu în luna iunie.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri