Autostrada din Ungaria, tot mai aproape de granița cu România. Azi au fost inaugurate două noi segmente

Data actualizării: Data publicării:
autostrada ungaria

În timp ce în judeţul Bihor tronsonul din Autostrada Transilvania zace în uitare de aproape zece ani, vecinii unguri se apropie cu şoseaua de mare viteză la doar 20 de kilometri de graniţă. Astăzi au inaugurat o nouă porţiune care leagă oraşul Berettyóújfalu de Debreţin.

"Doar 26 de kilometri mai despart autostrada din Ungaria de granița cu România. Guvernul maghiar a reușit să construiască în doar un an și jumătate mai bine de 23 de kilometri de autostradă", a relatat Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.

Autoritățile din țara vecină au inaugurat azi ultimul tronson al autostrăzii M35 care vine de la Budapesta, dar și un segment din autostrada M4 care va ajunge în România la începutul anului 2020.

"Astăzi inaugurăm ultimul tronson al autostrăzii M35, mai exact 18,7 kilometri lungime și un alt segment de 4,5 kilometri din autostrada M4. Această realizare este foarte importantă. În 2013 a fost ultima dată când am predat un tronson de o lungime atât de mare", a declarat Robert Nagy, directorul Companiei de Dezvoltare a Infrastructurii.

"Această inaugurare face parte dintr-un plan național, în așa fel încât să legăm orașele cu drumuri de mare viteză, ca dintr-o localitate în alta să ajungi în 30 de minute. Din acest proiect avem gata 23 de kilometri, iar strategia noastră este să ducem autostrăzile până la granița cu România", a completat Laszlo Palkovits, ministrul Inovației și Tehnologiei din Ungaria.

Noul tronson va reduce timpul de deplasare din vama Borş până în Debrețin, iar pentru transportatori asta înseamnă timp și bani câștigați. La inaugurarea de joi au participat și oficialități din România.

"Bucuros o să fiu atunci când voi putea să particip de la Oradea încoace. Acum acesta este, după părerea mea, o presiune și pentru partea română. Dacă nu vrem să ne facem de rușine, vom face și noi autostrada", consideră Szabo Odon, deputat UDMR.

"Sunt oameni harnici și nu-i încurcă guvernanții și politicienii, că pe noi ei de încurcă. De exemplu, de aici până în București noi facem vreo 12 ore, pe autostradă am face vreo nouă", spune un șofer român.

"Eu lucrez ca șofer internațional și intern și ne avantajează foarte mult, că pierdem foarte mult drum și pe Ungaria când suntem pe Național 4", explică un șofer de camion.

Guvernul de la Budapesta are un program de dezvoltare prin care își propune să finalizeze 2.500 de kilometri de autostradă. În prezent sunt construiți 1.600 de kilometri, iar alți 980 de kilometri sunt în lucru sau în faza de proiectare.

"Guvernul are un program de dezvoltare a infrastructurii pe o perioadă de opt ani, de aceea e foarte greu să spunem câți kilometri se construiesc anual. Deseori putem ajunge și la câteva sute de kilometri construiți la nivel național într-un an, totul depinde de micile detalii", a precizat ministrul Inovației și Tehnologiei din Ungaria.

În România, pe tronsonul din judeţul Bihor care se va lega cu şoseaua de mare vitează din Ungaria abia s-a semnat contractul pentru o porţiune de 5,35 de kilometri.

"S-a semnat contractul (...) pentru acel mic tronson, dar care este important, și sperăm că aceste infrastructuri dezvoltate pe partea ungară vor da un impuls și pe partea română și la începutul anului 2020 vom avea o conexiune la nivel de autostradă", își dorește Attila Cseke, deputat UDMR de Bihor.

Cei 26 de kilometri rămași până la graniță vor fi inaugurați la începutul anului 2020, promit autoritățile maghiare.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri