Sari la conținut

Avertisment: Nu rupeţi magnoliile din Piaţa Unirii! Cei care le distrug riscă amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei

Din cei 70 de pomi plantaţi anul trecut, în cadrul proiectului de reamenajare a Pieţei Unirii, zece sunt magnolii. O parte dintre acestea au început să înflorească încă de săptămâna trecută, spre bucuria trecătorilor.

"Din păcate, există trecători care nu se mulţumesc să admire magnoliile, ci se opresc ca să le rupă florile, fie pentru a le simţi, apoi, mirosul şi acasă, fie pentru că doresc să le înmulţească în grădinile proprii", a observat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

"Au fost rupte crenguţe din magnolii. Eu sper ca orădenii să de-a dovadă de responsabilitate şi să aprecieze viaţa care e prezentă aici în Piaţa Unirii", spune Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea.

Gestul celor rup florile de magnolie a stârnit nemulţumiri.

"Să nu rupă că foarte frumos arată şi e păcat că acestea nu ţin."

"Florile simbolizează bunătatea omului. Din moment ce le-ai distrus înseamnă că nu ai nimic în suflet decât răutate."

În perioada următoare vor înflori şi ceilalţi pomi ornamentali plantaţi în Piaţa Unirii. Ca să îi protejeze, edilii vor monitoriza centrul oraşului cu ajutorul poliţiştilor locali şi al unui sistem video de supraveghere. Cei care taie sau distrug arborii riscă amenzi deloc mici.

"Facem apel la cetăţeni să nu rupă floriile magnoliilor şi să nu distrugă spaţiul verde şi mobilierul. Aplicăm şi amenzi pentru distrugerea spaţiului verde şi a tot ce există în Piaţa Unirii, amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei", atrage atenţia Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Magnoliile sunt pomi cu frunze căzătoare şi flori în formă de lalea. Acestea înfloresc şi se deschid înainte ca ramurile să înfrunzească. Până acum nu a fost dată nicio sancţiune pentru ruperea florilor ori a crengilor.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa