Sari la conținut

Bacalaureat în versiune prescutată. Elevii care au un certificat de competenţe lingvistice vor da 4 probe, în loc de 5

Ioana este elevă la un colegiu din Oradea, iar anul viitor va simţi emoţiile bacalaureatului. Faţă de colegii săi, ea va avea de trecut doar patru probe, în loc de cinci, după ce a obţinut o diplomă de competenţă lingvistică în limba franceză.

"Am susţinut examenul DELF anul trecut la sfârşitul clasei a zecea nivelul B1. Am timp mai mult la dispoziţie pentru pregătirea altor materii", spune Ioana Sasca, elevă la Colegiul Mihai Eminescu din Oradea.

Examenele DELF constau în patru probe, scrise şi orale, iar cea mai dificilă este cea susţinută în faţa unui juriu.

"Diploma DELF este o diplomă eliberată în parteneriat de Ministerul Educaţiei şi Centrul Internaţional de studii pedagogice de la Sevre", detaliază Mihaela Popa, responsabil de cursuri şi examene în cadrul Institutului Francez Cluj.

"Acest certificat fiind recunoscut de minister ei pot să-şi echivaleze proba de competenţe lingvistice şi nu mai este nevoie să o susţină", susţine Anca Mile, inspector pentru limbi moderne IŞJ Bihor.

Diploma DELF este recunoscută internaţional şi facilizează înscrierea la facultăţi din străinătate şi obţinerea de burse de studii în Franţa. Este utilă chiar şi în cazul semnării unui contract de muncă.

"De exemplu, în cel mai mare oraş al Transilvaniei, în Cluj Napoca sunt 200 de firme franceze care doresc angajarea unor tineri care vorbesc franceza la un nivel atestat", spune Benoît Bavouset, directorul Institutului Francez.

Diplomele de competenţe lingvistice vor putea fi obţinute la primul centru de examinare din nord-vestul ţării, care va fi deschis la colegiul Mihai Eminescu din Oradea.

"Vom primi candidaţi din toată regiunea nu doar din Oradea ci din întregul judeţ Bihor sau din împrejurimi, ceea ce va facilita accesibilitatea la acest examen pentru persoanele din regiune", detaliază Mihaela Popa, responsabil de cursuri şi examene în cadrul Institutului Francez Cluj.

Costul unei examinări DELF pentru elev este de 200 de lei. Informaţii despre testări pot fi obţinute de la colegiul Mihai Eminescu din Oradea.

reporter: Bogdan Costea
operator: Ciprian Platona
editor web: Adrian Laboş