Bacalaureat susținut în limbajul semnelor

Data actualizării: Data publicării:
bac surdo muta

O elevă din Oradea este un adevărat exemplu pentru colegii săi care susţin în aceste zile examenul de Bacalaureat. Deşi nu aude şi vorbeşte doar în limbajul semnelor, tânăra a urmat o şcoală normală, iar acum s-a prezentat la ambele probe din această săptămână. A fost ajutată de un interpret, primul de altfel pe care l-a avut în ultimii 12 ani. Până acum i-a fost alături o colegă care a învăţat limbajul mimico-gestual şi a suplinit lipsa ajutorului pe care sistemul nu i l-a dat.

Într-o sală, separat de ceilalți candidați, cu doi supraveghetori prezenți și cu interpret mimico-gestual alături. Așa s-a desfășurat Bacalaureatul pentru Paulina Temelie.

"De exemplu, la limba română, din punct de vedere gramatical pentru ea este foarte greu pentru că limba ei maternă nu este limba română. Face greșeli gramaticale și e normal că atunci nu are cum să ia punctajul maxim", traduce interpretul ceea ce spune Paulina.

"A înţeles textul doar că e greu pentru ea să explice. În semne poate, în scris e mai greu", explică prietena Paulinei.

"La centrul de examen de la Colegiul Naţional "Iosif Vulcan" s-a solicitat şi aprobat un profesor asistent care să asigure posibilitatea de comunicare prin limbajul mimico-gestual", a precizat Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor.

Paulina s-a născut și a fost crescută de părinții și bunicii ei, tot hipoacuzici, într-o lume a imaginilor și semnelor. Deși nimeni nu îi înțelegea felul de a se exprima, prin gesturi, copila a urmat cursurile unei școli obișnuite. Din primul an a avut-o, însă, alături pe Xintia, care a învățat limbajul mimico-gestual și a ajutat-o să înțeleagă lecțiile.

"S-a întâmplat să fie mai dificil să-i explic și să-i transmit fiecare informație și m-am gândit că în acest fel, fiind un limbaj mai rapid pot transmite mult mai repede informațiile. Acum avem o relație atât de bună încât îmi citește direct pe buze și nu mai este nevoie să-i fac semne", spune Xintia Mikle, colega Paulinei.

Prin strădania și ambiția ei, Paulina a dobândit admirația colegilor alături de care susține examenul de Bacalaureat.

"Această situaţie pentru mine este inimaginabilă şi este admirabil ceea ce face domnişoara respectivă şi îi ţinem pumnii."

"Nu mulţi oameni au curajul să-şi depăşească condiţia. Sunt convinsă că s-a descurcat pentru că şi pe parcursul celor patru ani de liceu, ea şi-a dat silinţa."

În Bihor, la proba obligatorie a profilului de miercuri au participat aproape 3.600 de elevi. Pe lângă Paulina, alți șase absolvenți au avut nevoie de condiții speciale, de data aceasta din motive medicale.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri