Bacalaureatul minorităților naționale. Peste 7000 de absolvenți au susținut examenul

Data publicării:
bac minoritati

Examenul a fost susținut în cele nouă limbi studiate în România considerate materne. Printre ele, maghiara, slovaca, sârba, turca sau italiana. Un caz aparte îl reprezintă însă elevii care învață la liceul german din Oradea. Chiar dacă nu sunt etnici germani, cei 13 absolvenți ai liceului din acest an au studiat limba germană încă din clasele primare, iar acum stăpânesc limba lui Goethe la perfecție.

"Este ușor pentru că avem profesori din Germania și știu cum să abordeze și ei sunt foarte stricți cu noi", spune Miriam Pătălău, elevă.

Mulți vor folosi această oportunitate pentru a-și continua studiile în limba germană în străinătate. Este și cazul Alexandrei Târnovan, care a ales o universitate din Austria, unde taxele de școlarizare sunt mai mici.

"Plănuiesc să mă duc la Viena, la IT, acolo este și fratele meu și el este fost absolvent al liceului german de aici din Oradea. Trebuie să profit că am învățat atâta limba germană", susţine Alexandra Târnovan, elevă.

"Îi ajută foarte mult în cariera lor, îi ajută în obținerea unor job-uri mai bine plătite", este de părere Nicolae Ungur, directorul Liceului "Friedrich Schiller" din Oradea.

Cei care au studiat în Austria sunt foarte mulțumiți de condițiile de acolo. Anca Lucian a studiat la Universitatea Americană din Viena, unde profesorii erau școliți peste Ocean. Între timp, tânara și fratele ei au deschis o pagină pe o reţea de socializare unde îi sfătuiesc pe românii care se mută în capitala Austriei. "Se numește Românii din Viena care vor să iasă la un suc iar în prezent avem peste 21.000 de membri. În Viena, profesorul este angajat mereu într-un dialog direct cu studentul și ai o mare responsabilitate și interacțiune cu profesorul de la începutul semestrului și primului curs."

În schimb, Iulia Roman a învățat în toți acești ani limba engleză intensiv, în paralel cu liceul făcut în germană. Pasionată de regie, tânăra a fost admisă deja la Universitatea Metropolitan din Anglia, iar acum mai are nevoie doar de cel puţin media opt la examenul de Bacalaureat: "Am dat un interviu pe care l-am luat acum ceva vreme, în februarie și acum mai trebuie să prezint diploma de bac. Am apreciat filmul, arta de a face film și mereu mi-am dorit să fac asta și cred că Londra îmi poate oferi un loc de muncă în domeniu."

Joi, Bacalaureatul continuă cu proba obligatorie a profilului la disciplinele Istorie şi Matematică, iar primele rezultate vor fi afişate pe 12 iulie.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri