Sari la conținut

BAIA MARE. Cătălin Cherecheş, primar pentru doar patru ore 

UPDATE: Avocatul lui Cătălin Cherecheș a anunţat că atacă la Curtea Constituțională ordinul prefectului de Maramureș privind suspendarea din funcția de primar al municipiului Baia Mare.

"Spre deosebire de funcția de prefect al județului Maramureș, unde persoana este numită să reprezinte Guvernul în teritoriu, Cătălin Cherecheș a fost reales în funcția de primar de peste 31.000 de băimăreni, reprezentând 70% din voturile liber exprimate de către alegători. Mai mult, pe perioada reținerii sale preventive, la nivelul administrației publice locale au fost luate măsurile necesare pentru buna administrare a orașului în lipsa sa, prin desemnarea a doi viceprimari, dintre care unul cu atribuții de primar interimar. Ținând cont de aceste aspecte, considerăm că suspendarea domnului Cătălin Cherecheș din funcția în care a fost ales de către majoritatea cetățenilor municipiului înfrânge principiul prezumției de nevinovăție recunoscut și garantat de Constituția României", a transmis Călin Herţa, avocatul lui Cătălin Cherecheş.


După ce a depus jurământul de învestire în funcția de primar, sub atenta supraveghere a angajaților penitenciarului Gherla, Cătălin Cherecheș a fost suspendat din funcție de prefectul de Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț.

"Luând în considerare încheierea penală transmisă de Tribunalul Maramureș prin care se menține măsura arestării preventive, am întocmit ordinul de suspendare nr. 337 cu data de 18 iulie 2016", a anunțat prefectul Lupuț.

Pentru că suspendarea lui Cherecheș din funcția de primar era doar o chestiune de procedură, la nivelul Primăriei Baia Mare a fost convocată pentru marți o nouă ședință extraordinară de Consiliu Local.

"Am introdus suplimentar pe ordinea de zi alegerea viceprimarului cu atribuții de primar. Deoarece, în momentul depunerii jurământului de către domnul Cătălin Cherecheș, mandatul meu de drept de interimat a încetat și în urma ședinței de azi (marți-n.n.) am fost reales în această funcție, de primar interimar", a precizat Marinel Rob, viceprimar cu atribuții de primar.

Ales de 15 dintre cei 19 consilieri prezenți la ședință, Marinel Rob a redevenit, la nici 24 de ore de la depunerea jurământului lui Cherecheș, primar interimar. În tot acest timp, băimărenii au păreri împărțite despre evenimentele recente din Primăria Baia Mare.

"Mie mi se pare un pic ciudat, dar este alesul băimărenilor."

"- Eu cred ca e o nedreptate aici…deci…adevărul se ascunde, se acoperă.
- Adică?
- Eu îl cred nevinovat."

Între timp, doi consilieri locali de la PSD, respectiv Coaliția pentru Baia Mare, și-au dat demisiile din motive personale. În ședința ordinară de Consiliu Local ce va avea loc joi se va lua act de demisiile acestora și se vor demara, la nivel de organizații politice, procedurile de desemnare a altor persoane care să le ia locul.

Tot joi, edilul suspendat Cătălin Cherecheș va afla pronunțarea Tribunalului Cluj în ceea ce privește cauza legată de măsurile dispuse de judecătorul de cameră preliminară, dosar judecat pe 13 iulie de instanța clujeană, dar a cărui pronunțare a fost amânată pentru data de 21 iulie.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa