Sari la conținut

BAIA MARE. Doi părinţi au adunat, din donaţii, bani pentru un video-bronhoscop pediatric

foto: arhiva personală a familiei Vlaşin

"Ne uităm la o fotografie pe care am făcut-o chiar anul trecut, pe 21 februarie, aici. Era soare…era soare și afară, era soare și în viața noastră. Luca se dădea pe tobogan."

Astăzi doar atât le-au mai rămas. Fotografiile și amintirile. Cristina și Vasile Vlașin plâng, de 5 luni, neîncetat. Pe 23 septembrie 2015, Luca - baiețelul lor de numai 2 ani și jumătate - s-a înecat cu mâncare. În lipsa unui video-bronhoscop pediatric la spitalul județean din Baia Mare, părinții și-au dus copilul la Cluj-Napoca. Au urmat pentru Luca 49 de zile de comă profundă. 49 de zile de rugăciune și speranță. Din nefericire, băiețelul a murit pe 11 noiembrie 2015.

"Sunt 5 luni de când ne luptăm. Ne luptăm să supraviețuim, să învățăm, să mergem mai departe cu lipsa lui Luca", spune Vasile Vlașin, tatăl lui Luca.

"Luca a fost copilul perfect! Nu pot decât să zâmbesc de fiecare dată când îmi aduc aminte de el, chiar dacă lipsa lui îmi provoacă foarte multă durere. Dar prezența lui în viața mea a fost cel mai frumos dar pe care aș fi putut să îl primesc de la Dumnezeu", îşi aminteşte Cristina Vlașin, mama lui Luca.

foto: arhiva personală a familiei Vlaşin

Tragedia nu i-a îngenunchiat însă pe soții Vlașin, ba chiar le-a dat și mai multă putere. Puterea de a schimba ceva: "Aveam alternative să punem întrebări, să căutăm vinovați sau…să facem ceva. Am decis că nu vom întreba niciodată de ce, nu vom acuza niciodată pe nimeni, ci vom încerca să facem ceva pentru a aduce normalitatea."

Și aşa au făcut! Au mobilizat o lume întreagă și datorită miilor de donații (dintre care peste 1000 doar on-line pe platforma sprijina.ro și în conturi), soții Vlașin au reușit să strângă cei 40.000 de euro necesari cumpărării unui video-bronhoscop pentru copii pentru Spitalul Județean din Baia Mare.

"Video-bronhoscopul pediatric achiziționat în urma campaniei inițiate de soții Vlașin a fost predat în această săptămână Spitalului Județean din Baia Mare. Acest aparat poate să facă diferența dintre viață și moarte în rândul a mii de copii atât din Maramureș, cât și din județele învecinate - șansă pe care micuțul Luca nu a avut-o", a transmis Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Din păcate, în prezent, în spitalul județean din Baia Mare nu există medici specializați în utlizarea acestui echipament; primii 2 medici vor merge la cursuri abia în luna mai.

"Există doar doi specialiști în nordul țării, la Cluj. Este o îmbinare fericită între ceea ce familia Vlașin a făcut și nevoile de servicii medicale pe care spitalul încearcă să le rezolve și ne-au impulsionat prin acest gest pe care l-au făcut pentru noi", a declarat Sorina Pintea, managerul Spitalului Județean "Dr. Constantin Opriș" Baia Mare.

Un aport extrem de important în demersul inițiat de familia Vlașin l-au avut și Asociația HHC România, dar și platforma on-line sprijină.ro

Soții Vlașin nu vor să se oprească aici. În amintirea lui Luca, Cristina și Vasile au început deja demersurile pentru achiziționarea, tot din donații, a unui video-bronhoscop pediatric mobil pentru Ambulanța Baia Mare, dar și pentru organizarea de cursuri de prim ajutor.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa