BAIA MARE. Zeci de oameni sunt muşcaţi zilnic de căpușe

Data actualizării: Data publicării:
Căpușe de diferite dimensiuni pe piele
Primăria București a anunțat când încep tratamentele de dezinsecţie contra căpuşelor și unde vor avea loc. FOTO; Gulliver/ Getty Images

Fenomen îngrijorător în Baia Mare. Zilnic, la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecțioase ajung zeci de persoane înțepate de căpușe. Numai în prima săptămână din iunie au fost înregistrate peste 150 de cazuri, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Medicii trag un semnal de alarmă: căpușele neextrase corect și la timp pot cauza boli extrem de grave.

"Nu trebuie să pui decât dezinfectant să nu faci alergie."

O recomandare pe care o primește fiecare din pacienții care ajung la spital muşcaţi de căpușe. Printre ei s-a aflat şi Dănuț Chiș, care s-a prezentat la medic dupa ce a descoperit, întâmplător, o căpușă pe piciorul drept.

"- În curtea casei s-a întâmplat, crezi?
- În curtea casei că altundeva, nu. Pur și simplu acasă. Auzeam că foarte multă lume a pățit-o cu căpușele și, mă uit pe picior, o observ. Și am încercat să o scot, dar mi-a rămas acolo ceva, nu știu, rest."

"În momentul când se extrage, pot rămâne resturi în tegument, dar în serviciile medicale există niște instrumente cu care căpușa se extrage în totalitate și atunci nu mai există pericol", susţine dr. Alexandru Mercea, șeful Secției Boli Infecțioase a Spitalului Baia Mare.

20 de persoane muşcate de căpuşe ajung, în medie, zilnic la Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare. Dacă în luna mai 2016 au fost înregistrate 157 de cazuri, anul acesta peste 280 de oameni s-au prezentat la camera de gardă cu acest diagnostic.

"Numărul este aproape dublu. Astfel, doar în primele 7 zile ale lunii iunie din acest an avem un număr de 152 de înțepături înregistrate în primele 7 zile, față de 82 în același interval al anului trecut", a detaliat Mircea Ciocan, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Baia Mare.

Pentru a preveni aceste cazuri, specialistii le recomandă celor care ies în spațiile verzi, o vestimentație care să acopere cât mai mult din suprafața corpului, dar și creme și spray-uri anti-căpușe.

"În farmaciile comunitare găsiți o gamă foarte variantă, începând de la creme care se folosesc de la vârsta de 3 luni care conțin substanțe naturale, adică extracte de eucalipt are protejează până la 6-8 ore împotriva înțepăturilor de insecte", a explicat Simina Ardelean-Timiș, președinta Colegiului Farmaciștilor Maramureş.

Însă nu toți oamenii țin cont de recomandările specialiștilor.

"- Te protejezi în vreun fel?
- Nu. Mai ales că sunt de la țară, nu mă protejez în niciun fel. N-am pățit niciodată."

"Luăm cizme de gumă dacă mergem în pădure, știți, deci ne acoperim pe picioare și pe mâini ca să nu ne înțepe."

"Nu mă duc prin pădure, prin iarbă. Eventual mă protejez cu cămașă cu mânecă lungă."

Nu toate căpușele, spun medicii, sunt infestate. Însă cele purtătoare de virusuri pot cauza boli extrem de grave cum ar fi encefalita de căpușă, febra recidivantă sau chiar boala Lyme.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri