Sari la conținut

Bani de la Primăria Oradea pentru cei afectați de furtună

Patru comune din Bihor, afectate de furtuna din urmă cu două săptămâni, vor primi sprijin financiar din partea Primăriei Oradea. Municipalitatea va aloca 600 de mii de lei pentru reparațiile necesare în Rieni, Buntești, Pietroasa și Vașcău. Primarii acestor comune vor decide cum vor folosi banii primiți.

Furtuna care a lovit Bihorul în urmă cu două săptămâni a produs pagube importante în zona orașelor Ștei și Beiuș precum și în localitățile învecinate. Sute de case din Rieni, Buntești, Pietroasa și Vașcău au rămas fără acoperișuri, dar și fără electricitate, după ce vijelia a pus la pământ stâlpi de electricitate.

Edilii din cele patru localități au primit o mână de ajutor din partea Primăriei Oradea, care le-a alocat 600 de mii de lei.

"Va fi o virare către bugetele locale urmând ca fiecare comună să intervină acolo unde crede de rigoare să facă acest lucru. Sunt bani. Partea de muncă și de materiale este o chestiune voluntară pe care fiecare instituție și-o face", a declarat Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Cea mai mare parte din aceastã sumã - puțin peste 200 de mii de lei - va ajunge în conturile primãriei din Rieni, localitate în care peste 80 % dintre gospodãrii au fost afectate. În ultima sãptãmânã sute de voluntari au lucrat la repararea clãdirilor. Au avut proritate școlile, unde cursurile au fost reluate la trei zile de la furtuna devastatoare.

"Banii sunt bineveniți, pentru că, deși am primit bani de la Guvernul României, avem alte instituții pe care nu am reușit să le cuprindem - gen case parohiale, dispensarul și, bineînțeles, nu am reușit să rezolvăm iluminatul public", a precizat Gheorghe Bota, primarul din Rieni.

Sãptãmâna viitoare mai mulți angajați ai Companiei de Apã și ai societãții locale de transport public din Oradea vor merge în Rieni. Ei vor face curãțenie și vor aduna cu ajutorul utilajelor resturile rãmase pe strãzi.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegeduș
Editor web: Adrian Laboş