Bani de pe urma Brexit. Speculatorii au cumpărat acţiuni pe care le-au revândut mai scump

Data publicării:
brexit

Adrian Ţenţ a început să-şi investească în acţiuni în urmă cu trei ani, când încă era în liceu. Astăzi, studiază Finanțele șI Investițiile Bancare la Universitatea Reading, din apropiere de Londra. Vineri, când Bursa de Valori Bucureşti a căzut după anunțul rezultatelor referendumului din Regatul Unit, tânărul de doar 19 ani şi-a jucat şansa.

"Am investit într-un index bursier, asta înseamnă mai multe acţiuni puse împreună. Eu am investit practic în piaţa lor. Când investeşti într-un index, practic investeşti în toate companiile."

Şi a avut noroc. A cumpărat un pachet de acţiuni pe care le-a tranzacţionat după câte ore la un preţ mult mai mare.

"Cei care vând, la un moment dat, trebuie să-şi ia banii, aşa că preţul va creşte puţin. Un investitor ar fi foarte mulţumit cu 10- 15% pe an, ar fi chiar foarte încântat. Eu am făcut 30 pe o tranzacţie într-o zi", explică Adrian Ţenţ.

Brokerii spun că Bursa de Valori Bucureşti a reacţionat imediat după Brexit. Principalul indice BET a înregistrat o pierdere de 6%. Scăderea a fost în ton cu bursele externe, unde pierderile au fost masive.

"A fost un moment prielnic pentru speculatori: cine a avut curaj şi cine a avut încredere că va fi doar un impact psihologic, de scurtă durată a cumpărat acolo jos cu un discount considerabil. Cine a fost iute de tastatură, să zic aşa, a putut să cumpere, volume au existat. Au fost investitori care, intrând în panică, au ieşit la vânzare cu pachete interesante, deci aveai de unde să cumperi", a explicat Alina Silaghi, broker Bursa de Valori Bucureşti.

Jucătorii la bursă speculează mereu astfel de momente, spune analistul financiar Dacian Palladi: "Sunt vremuri bune pentru speculatori, au fost, sunt şi vor fi în continuare, atâta timp cât incertitudinea şi lipsa unei direcţii clare nu va ieşi la suprafaţă. Da, speculatorii sunt cei care fac regulile la nivel mondial şi au teribilul miros, nu doar să folosească ocaziile, ci de multe ori, să participe la crearea lor."

Specialiştii spun că impactul referendumului s-a simţit inclusiv la începutul acestei săptămâni pe pieţele bursiere, dar volatilitatea nu a fost la fel de mare.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri