Sari la conținut

Bani europeni pentru cultură

Programul "Europa Creativă" oferă fonduri pentru cultură, cinematografie, televiziune, literatură, artele spectacolului şi pentru sectoarele conexe din Europa. Bugetul pentru următorii şapte ani se ridică la 1,46 de miliarde de euro. Cu aceşti bani se doreşte stimularea sectoarelor culturale şi creative la nivel european. Şi instituţiile din ţara noastră pot să acceseze astfel de fonduri.

"Este vorba despre o întâlnire în cadrul căreia reprezentanţii Biroului Europa Creativă prezintă principalele oportunităţi în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene în următorul ciclu 2014 - 2020. Toate instituţiile încep să înţeleagă că ponderea fondurilor de la Uniunea Europeană este cea mai importantă", spune Lucian Silaghi, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.

Fondurile europene ar reprezenta o gură de aer pentru instituţiile de cultură din România, spun reprezentanţii acestui program de finanţare: "Este vorba despre un fond comunitar care sprijină proiecte de cooperare la nivel european, diverse platforme de promovare a artiştilor, de reţele, de profesionalizare a organizaţiilor din sector."

Programul de finanţare "Europa Creativă" este gestionat de Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură din Bruxelles, unde sunt trimise şi evaluate toate proiectele.

Reporter: Anca Deac
Operator: Cristian Rusu