Bani francezi pentru romii din Bihor. Un centru multifuncţional în valoare de 150.000 de euro a fost ridicat în comuna Tinca

Data publicării:
romi tinca

Francezii veniţi tocmai din Lyon au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare în Tinca, acolo unde au inaugurat un centru multifunţional, construit pe banii lor, pentru romii din zonă.

"Este o realizare serioasă, aşa vom face progrese în dosarul dificil al circulaţiei între locuitorii tărilor din Est şi Europa de Vest", a declarat Olivier Brachet, vicepreşedintele regiunii Grand Lyon.

Centrul a fost dotat după toate normele europene şi le oferă romilor din Tinca o baie comunală, maşini de spălat şi o grădiniţă. Adulţii vor fi consiliaţi cum să-şi găsească un loc de muncă şi cum să îşi educe copiii.

"Activităţile se vor adresa preşcolarilor datorită faptului că experinţa în comunităţile de romi ne arătă că un copil pentru a face faţă şcolii are nevoie de educaţie preşcolară", spune Monica Suciu, preşedintele fundaţiei Ruhama.

La grădiniţă, copiii vor primi şi o masă caldă, care va costa 40 de mii de euro pe an. Potrivit primarului din Tinca, Teodor Coste, "primăria noastră s-a angajat ca în fiecare an să contribuie cu 10 mii de euro la finanţarea centrului. Pe lângă asta şi fundaţia Ruhama are un proiect depus, sperăm să avem toţi banii."

"Centrul e frumos, dar nu suficient să rămânem în ţară", spun romii

Centrul multifuncţional din Tinca a costat 150 de mii de euro, bani primiţi de la autorităţile din zona Lyonului. Tot francezii au alocat o sumă identică pentru ca 80 de case din comună să fie legate la reţeaua electrică. Proiectul a vizat creşterea nivelului de trai al romilor din România, pentru ca aceştia să nu mai fie tentaţi să vină în Franţa.

"Nu putem continua să avem o populaţie care trăieşte în condiţii sanitare de neaceptat. Expulzarea este o metodă, dar e nevoie de proiecte de integrare în Franţa şi România", crede Hubert Julien-Laferriere - vicepreşedintele regiunii Grand Lyon.

Beneficiarii spun că investiţia e binevenită, dar nu-i convinge să renunţe la gândul reîntoarcerii în Franţa. "Mulţumim francezilor că au făcut centrul, dar suntem nemulţumiţi că nu avem de lucru."

"Cu asta nu va putea niciodată să ne oprească să plecăm în Franţa. Noi fără Franţa, aici, suntem morţi." 

Potrivit unor date oficiale, în regiunea Lyon sunt stabiliţi de mai mulţi ani 1600 de romi. 70% dintre ei sunt din România.

reporter: Bogdan Costea
operator: Rezmuves Robert

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri