Sari la conținut
News Alert

Bani pentru clădirile din centrul istoric. Modificările aduse legii 153 din 2011 aşteaptă promulgarea

Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea: "Din punctul meu de vedere, dacă acestă lege ce a fost în dezbatere în Parlament, în aceste zile va fi promulgată; atunci va exista posibilitatea acordării de împrumuturi de primărie pentru toți proprietarii care sunt în centrul istoric, chiar dacă clădirea nu e monument istoric, ceea ce crește plaja, numărul de clienți. De exemplu, în Oradea în centrul istoric cu 3000 de clădiri avem 90 de clădiri monument instoric, iar celelate nu intrau în aceste prevederi.

A doua chestiune e modificarea legislației privind expropierile pentru a introduce expropierea pentru regenerare urbană, ca anumite zone abandonate din diferite motive, procese interminabile, să poată fi create condițiile juridice ca să pui in valoare acel activ. Și în ultimul rând, aplicarea prevederilor legale de primării. Un anumit curaj al primarilor de a face ce trebuie. chiar dacă nu faci lucruri populare.

- Ce miză au centrele istorice pentru orașe?

- Asta înseamnă turism, comerț, servicii, atracție pentru cei vin să viziteze un oraș, o calitate a vieții suplimentară pentru locuitori și, în sfârșit, prosperitate."

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves