Baraj neterminat din lipsa banilor. Sute de gospodării sunt în pericol să fie inundate anual în comuna Dobreşti, din judeţul Bihor

Data publicării:
Dobresti8

Amintirea inundaţiilor de anii trecuţi nu le dă pace locuitorilor din Dobreşti. Nu a fost an în care apele revărsate să nu le acopere gospodăriile şi terenurile. Şi nu o dată sau de două ori, ci chiar şi de 14 ori. Cei mai afectaţi sunt cei care locuiesc pe malul pârâului Topa, care se tem că în această primăvară situaţia se va repeta.

"Suntem tot cu spaimă, cu frică că ne intră în casă de câte ori sunt apele mari. Nopțile nu dormim, musai să stăm de veghe", spune Ana Side, localnică din Dobreşti.

Ca să pună capăt inundaţiilor, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a găsit soluţia: construirea unui lac de acumulare nepermanentă pe valea Topa, unul din cei mai mari afluenţi ai Crisului Negru.

"Din 2004 s-au făcut demersurile, în 2008 am înțeles că s-a început proiectarea, de vreo 2 ani s-a început construcția", explică Nicolae Neag, primarul comunei Dobreşti.

Considerat a doua investiţie majoră din judeţ împotriva inundaţiilor, barajul ar urma să reţină peste un milion de metri cubi de apă, din torenţii care se formează pe versanţii din zonă. Costul estimat pentru amenajarea acumulării este de aproape 19 milioane de lei. Până acum s-au alocat fonduri pentru două treimi din proiect.

"Colegii de la Administrația Națională și cei din minister ne-au dat asigurări că în 2-3 săptămâni vom avea bugetul aprobat. De regulă, s-a primit 50-80% din ce am cerut", recunoaşte Dumitru Voloşeniuc, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

Localnicii din Dobreşti se tem că şi în acest an nu vor fi protejaţi împotriva revărsărilor de ape. Autorităţile din Bihor a cerut 46 de milioane de lei de la Ministerul Apelor şi Pădurilor pentru investiţiile în apărarea împotriva inundaţiilor.

reporter: Edina Szomoru
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri