Sari la conținut

Bebeluşi fără vaccinuri în Bihor. 300 de nou născuţi nu pot fi vaccinaţi împotriva hepatiei B şi tuberculozei

De la începutul lunii iulie peste 300 de bebeluşi născuţi în Oradea nu au putut fi vaccinaţi împotriva hepatitei B şi a tuberculozei. Asta chiar dacă Ministerul Sănătăţii a promis rezolvarea problemei până la sfârşitul lunii trecute. Medicii spun că de vină pentru lipsa dozelor sunt producătorii, care nu mai consideră vaccinurile o afacere profitabilă.

"Deocamdată, vaccinurile nu sunt pe piaţă, nu există nici în farmacii", confirmă dr. Daniela Rahotă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Potrivit schemei de vaccinare, bebeluşii ar trebui să fie imunizaţi gratuit în maternităţi împotriva hepatitei B şi tuberculozei la maximum trei zile după naştere.

"Dacă nu se administrează imediat după naştere, schema de vaccinări nu mai este respectată aşa cum a fost ea concepută şi atunci protecţia este amânată", atrage atenţia dr. Camelia Rusu, medic neonatolog.

Nou-născuţii care nu au fost vaccinaţi la timp vor fi aduşi la medic la şase luni, când li se vor administra dozele. Ministerul Sănătăţii a dat asigurări că va trimite în Bihor 50 de mii de vaccinuri în această lună.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operatori: Robert Rezmuves, Jozsef Feher
Editor web: Adrian Laboş