Beiuşul nu vrea refugiaţi. Autorităţile locale spun că nu pot susţine financiar cazarea imigranţilor

Data publicării:
primaria Beius

Zilele trecute, Inspectoratul şcolar Bihor a făcut un recensământ al locurilor disponibile în internatele şcolilor din judeţ, în contextul unei eventuale veniri a refugiaţilor în România. Liceul Pedagogic din Beiuş figura cu 100 de locuri. Între timp, însă, acestea au fost ocupate de elevi. În plus, căminul este despărţit de holurile şcolii doar de o uşă, iar accesul în sala de mese din cantină se face tot pe coridor. În această situaţie, conducerea susţine că nu poate asigura cazarea şi hrănirea refugiaţilor în timp ce elevii sunt în clădire.

"Dacă discutăm pe adresa trimisă de ministerul Educaţiei, avem asigurarea capacităţii cazării, adăpostirii - ar fi prima cerinţă. Nu avem posibilitatea, întrucît avem elevi în şcoală", a declarat Sorin Cuc, directorul Liceului Pedagogic din Beiuş.

Conducerea şcolii susţine că nu poate asigura nici comunicarea cu imigranţii: "Avem psiholog vorbitor de limbă engleză, dar de limbă arabă - nu."

Consiliul Local Beiuş a decis prin vot că nu poate susţine financiar cazarea şi hrănirea refugiaţilor în şcolile din oraş.

"Nu pot fi amestecate activităţile de şcoală, instruire şi educaţie cu cele de a caza sinistraţi şi de a face alte activităţi în aceste unităţi", spune Adrian Domocoş, primarul oraşului Beiuş.

Şi locuitorii Beiuşului se opun primirii refugiaţilor în oraş.

"Să zicem că vin. Pentru ce vin? Pentru cât vin? Ei nu vin să stea aici la noi. Trebuie să lucreze."

"Abia ne ţinem noi pe noi, nu ştiu cum i-am ţine şi pe alţii."

Pe internet a apărut şi o petiţie online, prin care locuitorii din Beiuş se opun venirii imigranţilor în oraş. Sute de persoane şi-au exprimat susţinerea până acum.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri