Sari la conținut

BIHOR. Ajutor pentru câini. Un adăpost are nevoie de donaţii ca să treacă peste iarnă

Au fost salvaţi de pericolele care îi pândeau pe străzi, dar au nevoie din nou de ajutor ca să facă faţă frigului. Este vorba despre cei peste 100 de câini găzduiţi în adăpostul privat din localitatea Păuşa. Din cauza numărului mare al animalelor pe care le are în grijă, proprietara adăpostului recunoaşte că i-ar prinde bine orice sprijin. Hrana pentru câini, haine vechi şi mai ales baloţi de paie pentru încălzirea boxelor sunt binevenite în această perioadă.

"Ea este Fulga, el este Frodo, ea Indy, Foxi, Vulpiţu, Bobo."

Ildiko Kosztin îi ştie după nume pe toţi câini pe care îi are în îngrijire. Şi nu sunt puţini: exact 117 patrupede şi-au găsit liniştea în adăpostul pe care femeia l-a amenajat acum doi ani în Păuşa. Animalele au la dispoziţie mai bine de un hectar la marginea satului Păuşa, pe terenul donat de o bihoreancă plecată acum trei decenii în Noua Zeelandă.

Iubitoare de animale, Ildiko Kosztin a adus în adăpost câini cu probleme de sănătate sau care au căzut victime unor accidente.

"Foarte mulţi au fost în dificultate: călcaţi de maşină, operaţi de asociaţie. Toţi sunt sterilizaţi, vaccinaţi, cipaţi cu carnete."

Ajutată de familie şi de prieteni, Ildiko a încercat să le asigure animalelor toate condiţiile.

"Am prins aici şi -18 grade, nu e ca la oraş, ei fiind în câmp liber aerul este mai dur. Am avut norocul că ni s-au donat nişte prelate şi am putut închide zona unde sunt câinii înăuntru, stau săracii unul în altul în paie, foarte mult contează", spune Mircea Peniuc, tatăl administratoarei adăpostului din Păuşa.

Ca să-i protejeze de frigul aspru din această iarnă, doamna Ildiko le-a confecţionat câinilor haine groase.

"Hainele ce le-am primit în donaţie sunt haine pentru oameni, dar acasă le-am tăiat cu foarfeca mânecile sub burtă, ca să nu avem probleme, şi aşa îi îmbrac pe fiecare cât este de mare."

Ildiko Kosztin recunoaşte că orice donaţie pentru adăpost este binevenită. De la instalarea frigului, se folosesc mai multe paie pentru izolarea boxelor, iar cantitatea de hrană distribuită animalelor a fost dublată.

"Sunt esenţiale şi donaţiile de paie şi de mâncare. Ne confruntăm, din păcate, cu dificultăţi în frigul acesta, pentru că aici e cu 4-5 grade mai rece decât în Oradea."

"Se îmbolnăvesc şi există şi pericolul că răcesc şi mor. Mai mult costă medicamentaţia decât paiele", spune Tiberiu Pădurean Chiş, îngrijitor în cadrul adăpostului.

Cei care au posibilitatea de a dona hrană, haine vechi sau paie o pot face contactând adăpostul Animal Shields pe pagina acestuia de Facebook.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa

Pe aceeași temă