BIHOR. Ambulanțele și pompierii nu pot ajunge la locuitorii unui cătun

Data publicării:
catun

Trei kilometri de gropi, noroi și șanțuri adânci - asta înseamnă drumul din cătunul Fertișag până în cel mai apropiat sat al comunei Cetariu. Cele trei familii care mai locuiesc în zonă spun că, în loc să-i unească, drumul mai mult îi izolează de restul localității.

"Foarte rău se ajunge, din cauză că sfatul popular nu a băgat la poduri piatră să poată trece. Sunt poduri, aproape 10 poduri și nu poți intra pe pod, e noroi", spune Traian Nistor, localnic din Șușturogiu. "Nu se poate ajunge cu pompierii, cu salvarea, cu poliția, degeaba se întâmplă o nenorocire aici că nu se ajunge cu absolut nimic. Cu tractorul, ăsta e mijlocul de transport", completează Gheorghe Scorțe.

Din această cauză, un incendiu produs în toamnă a făcut ca agoniseala unui localnic să fie mistuită de flăcări, pentru că pompierii nu au putut trece prin noroiul de pe drumul de pământ.

"Nu au putut veni pompierii s-au împotmolit aici", arată Ioan Nistor. "Când se îmbolnăvește cineva trebuie să mergem cu mijloc de transport de la noi. Salvarea nu vine. Urcăm bolnavul în căruță, în tractor, unde putem! 5 kilometri până la Șușturogiu. De acolo... dacă vine Ambulanța", spune Florica Nistor.

Spusele oamenilor sunt confirmate de dr. Narcisa Maghiar, purtătorul de cuvânt al Ambulanței Bihor: "Atunci când este solicitat serviciul de ambulanță în zonă, autosanitara încercă să ajungă cât mai aproape posibil până unde drumul permite apoi echipajul se deplasează pe jos cu aparatura necesară."

Locuitorii cătunului cer autorităților să pietruiască drumul: "Ar trebui să intervină în primul rând cu buldozerul: prima dată să îndrepte drumul, apoi cu pietrișul și cu șanțuri laterale."

Anul trecut, primăria a încercat să niveleze tot drumul, dar prima ploaie a făcut efortul inutil. Edilii spun că asfaltarea drumului este "o lucrare destul de mare, care costă sute de mii de euro. În fiecare an cerem sprijinul guvernului ori consiliului Județean, dar am primit răspuns negativ", susţine Vitalyos Barna, primarul comunei Cetariu.

"Nu mi s-a adus la cunoștință această problemă", a declarat Cornel Popa, președintele CJ Bihor. "Dacă ni se va solicita ajutorul, sigur, viitorul executiv va prinde sume care vor putea ajuta din sumele ce se cuvin unităților administrativ teritoriale."

Primăria comunei Cetariu, de care aparține cătunul Fertișag, a estimat că ar fi nevoie de 200 de mii de lei pentru pietruirea drumurilor de pământ spre două cătune din zonă.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri