BIHOR. Aproape 100 de medici de familie au mai mult de 10 copii nevaccinaţi

Data publicării:
lista rusinii medici

Lista ruşinii pentru medicii de familie! DSP Bihor a întocmit o listă cu 97 de medici de familie din totalul de 334 din judeţ care au mai mult de 10 copii nevaccinaţi. Cadrele medicale vor fi controlate în perioada următoare şi riscă amenzi cu sume cuprinse între cinci mii şi zece mii de lei dacă se dovedeşte că nu au insistat suficient pe lângă părinţi pentru vaccinuri.

Pe lista Direcţiei de Sănătate Publică Bihor apar inclusiv doi medici care până la sfârşitul lunii iunie aveau în evidenţe mai mult de o sută de copii nevaccinaţi din diverse motive. Toţi medicii vor fi controlaţi şi sancţionaţi dacă va fi cazul.

"Direcţia de Sănătate Publică, prin Serviciul de Control în Sănătate Publică, desfăşoară o acţiune de control a acestor medici de familie privind motivele neefectuării vaccinărilor la populaţia ţintă. Legislaţia în vigoare prevede sancţiuni cuprinse între 5.000 şi 10 mii de lei", a declarat Dorel Tîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

Lista mediciilor cu mulţi copii nevaccinaţi a ajuns şi pe masa preşedintelui Colegiului Medicilor Bihor. Carmen Pantiş crede că vina nevaccinării este împărţită.

"Aceştia au fost chemaţi la vaccin, nu s-au prezentat şi aici depinde foarte, foarte mult de constiinciozitatea şi stăruinţa medicului care cunoaşte că în circumscripţia sa sunt copii nevaccinaţi pentru a insista să vină în cabinetul medical."

Reprezentanţii Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie au cercetat motivele pentru care mii de copii din România nu au fost vaccinaţi. Au realizat un top al motivelor care au dus la o rată scăzută a vaccinării la nivel naţional.

"Medicii de familie şi-au chemat copiii la vaccinare, dar părinţii nu s-au prezentat împreună cu copiii. Pe locul numărul doi ca importanţă este faptul că părinţii au refuzat vaccinarea. Şi pe locul trei ca importanţă a fost clasificată lipsa vaccinului", a explicat Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie al Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie.

Medicii spun că dacă acoperirea naţională va scădea sub 90%, riscul epidemiilor va creşte.

"Părinţii mizează pe faptul că ceilalţi sunt vaccinaţi şi atunci copilul meu nu se îmbolnăveşte. E fals! Ei sunt primii care sunt receptivi la bolile respective şi complicaţiile aferente", spune Zoltan Ritli, fost ministru al Sănătăţii.

În urma verificărilor Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, la această oră în Bihor există 2.436 de copii cu vârsta cuprinsă între 9 luni şi 4 ani, care nu sunt vaccinaţi.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri