Sari la conținut

BIHOR | Construită acum peste 500 de ani, biserica din Gheghie e una dintre cele mai vechi din ţară

Construită din lemn masiv de gorun în secolul al XV-lea, a fost mutată 300 de ani mai târziu cu ajutorul carelor trase de boi, iar de curând a fost renovată cu 30 de mii de euro, din fonduri europene. Este, pe scurt, povestea bisericii din satul bihorean Gheghie, despre care istoricii spun că ar fi printre cele mai vechi din România. Odată cu renovarea, tinerii își pot uni destinele în fața altarului vechi de peste 500 de ani.

Biserica de lemn din Gheghie poarta hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel şi a fost ridicată de un meșter local, care s-a inspirat din stilul caselor din acea perioadă. Însă nimeni nu știe cu exactitate când a fost construită.

"Această biserică de lemn a fost atestată pentru prima dată în anul 1560. Construcția îmbină stilul maramureșan reprezentat de acest brâu cu stilul specific zonei Crișana, reprezentat de aceste arcade din pridvor", a detaliat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

Localnicii spun că biserica s-a aflat mai bine de trei secole, până în 1714, în aşezarea învecinată Luncșoara. A fost dăruită apoi satului Gheghie, a cărui populație ajunsese la 16 familii.

"A fost adusă peste deal, aproximativ 4-5 kilometri, din locul de unde s-au deplasat, pe bile de brad de către 12 perechi de boi", povesteşte Nicolae Cioca, preotul paroh din satul Gheghie.

Construită din lemn masiv de gorun, biserica se remarcă prin stâlpii sculptați, arcadele prispei și prin cuiele din lemn de tisa, cu capete mult lungite la exterior. Pictura din interior este opera unui artist necunoscut care a folosit pânza, faina și var pentru rezistenţa în timp. Încăperea din mijloc este luminată cu ajutorul unui candelabru din lemn, sculptat în secolul al XV-lea.

"Candelabrul cu porumbei a fost construit dintr-un singur trunchi de lemn, prin cioplire, este special, unic în aceste locuri, prin decorurile pe care le are", explică Ancuța Șchiop, viceprimarul comunei Aușeu.

De biserica din Gheghie se leagă şi o legendă pe care o ştiu toţi localnicii. Se spune că în anii 1800 un hoț a intrat în altar şi a încercat să fure un potir din aur. A sfârşit tragic, înainte să apuce să fugă.

"Cum a împins el bârna sus și a făcut acel șoc, bârna s-a desprins și l-a prins cu gâtul pe lespedea respectivă, iar potirul a rămas afară", spune preotul din sat.

Ultima slujba în mica biserică din lemn a avut loc în anul 2000, când enoriaşii s-au mutat în noul lăcaş, ridicat în apropiere.

Trecerea timpului a afectat biserica de lemn: acoperişul a fost afectat de vreme, iar apa a pătruns prin tavan, pe pereţii interiori. Salvarea a venit în 2012, când primăria comunei Aușeu a accesat un proiect cu fonduri europene. Cei 30 de mii de euro primiți au fost suficienți pentru salvarea construcţiei.

"Am refăcut acoperișul, iar biserica este acum într-o stare bună. S-a reamenajat zilele trecute alături de cetățenii comunei, s-a adus la starea inițială în interior", susţine Mitică Lazăr, primarul comunei Aușeu.

Acum în biserica de lemn din Gheghie sunt oficiate cununii sau botezuri.
Ca sa-i atragă pe turişti, localnicii îi îmbie cu tot felul de preparate locale, printre care şi plăcinte umplute cu miere, nucă sau gem.

Satul Gheghie se află pe Drumul Național 1, între Oradea și Cluj Napoca, la 50 de kilometri depărtare de reşedinţa judeţului Bihor. Biserica de lemn se află chiar în centrul aşezării.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța