BIHOR. Copiii din localitatea Gurbediu învaţă într-o şcoală care nu are autorizaţie de funcţionare

Data publicării:
scoala gurbediu

În băncile şcolii din Gurberdiu, judeţul Bihor, se aşează în fiecare zi 149 de elevi. O fac în condiţii improprii, pentru că unităţii de învăţământ i s-a retras autorizaţia sanitară de funcţionare.

Marea problemă a acestei şcoli sunt grupurile sanitare. De fapt, termenul corect este cel de latrină. Deşi pereţii au fost văruiţi igienizarea rămâne o problemă. Practic, vorbim de nişte gropi în pardoseală unde copiii îşi fac nevoile.

Pe lângă aceasta, chiuvetele sunt montate pe coridoare, în spaţii improprii. Autorităţile locale au avut un an la dispoziţie să remedieze toate problemele, dar: "primăria nu şi-a onorat reabilitarea şcolii din Gurbediu datorită lipsei fondurilor", spune Lucian Luca, viceprimarul comunei Tinca.

Cursuri pe riscul primarilor şi directorilor

În această situaţie, şcoala veche de aproape un secol a rămas nemodernizată. "Odată cu începerea noului an şcolar s-au făcut reverificarea condiţiilor, inclusiv acele măsuri prescrise în 2012 şi s-a constat că nu au fost respectate", susţine Daniela Rahotă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Într-o şcoală fără autorizaţie sanitară, pentru tot ceea ce li se poate întâmpla elevilor, fie că vorbim de sănătate, fie că vorbim de siguranţă răspund primarii şi directorii unităţilor de învăţământ.

"Da, de acord. Dar ce putem noi să facem? Să închidem şcoala? Nu mi se pare firesc. Acolo este un grup de 100 şi ceva de copii care frecventează şcoala şi care în lipsa ei ce ar face?", se întreabă Carmen Anton, directoarea şcolilor din comuna Tinca.

Cert este că nimeni nu poate opri o primărie să deschidă porţile unei şcoli, indiferent în ce stare s-ar afla ea. În Bihor, peste 30% din şcoli şi grădiniţe nu au autorizaţie sanitară de funcţionare şi funcţionează pe răspunderea primarilor şi directorilor de şcoli.

reporter: Andrea Crişan
operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri