Sari la conținut

BIHOR. Cupa Mondială de aeromodelism, lângă Salonta

Salontanul Szilárd Szíjjártó are 26 de ani și este pasionat de avioane încă din copilărie. Tânărul este medaliat cu argint la ediția de anul trecut a campionatului mondial din Franța. O performanță pentru care pe lângă talent și antrenamente, e nevoie de bani, și nu puțini.

"Este un hobby destul de costisitor. Planorul meu costă cam 2.000 de euro", spune Szilárd.

Alături de Szilard, alți zeci de concurenți veniți din întreaga lume şi-au înalțat modelele în înaltul cerului pe o câmpie de lângă Salonta. Este locul perfect pentru acest gen de concursuri, pentru că avioanele în miniatură trebuie să aterizeze în zone fără obstacole pentru a nu se distruge.

"Dacă ne aşezăm în mijlocul câmpului se poate merge în toate direcţiile. Direcţia totdeauna depinde de puterea şi direcţia vântului", susţine Sandor Vincze, antrenorul lotului național de aeromodelism.

Pretul unui model care poate fi înscris la o etapă de Cupă Mondială începe de la 1.500 de euro și poate ajunge chiar și la cinci mii de euro. Totul depine de constructor, de model și componentele electronice folosite.

Sportivii clasați pe podium la fiecare dintre categoriile de concurs au fost recompensați cu diplome și cupe din partea organizatorilor.

Reporter Gabriel Bonaciu
Operator Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş