BIHOR. Enoriaşii din Sânnicolau de Munte au la dispoziţie un bazin termal administrat de preotul din sat

Data publicării:
strand biserica

Când a preluat parohia din Sânnicolau de Munte, în 2008, preotul Csongor László Árus ştia că, pe lângă munca de slujitor al Domnului, va lucra și ca administrator de ștrand. Inaugurat în urmă cu 42 de ani, bazinul cu apă termală a fost trecut în anii '90 din proprietatea fostei cooperative agricole de producţie din localitate în cea a parohiei reformate.
Apa termală din bazin este extras de o sond proprie şi are efecte curative.

"Este foarte bună la bolile reumatice, la artroză. Anul trecut, Institutul Balneologic din București a făcut analizele, și este trecută ca și apă minerală, deci se poate folosi și la cură de băut", susţine Csongor László Árus, preotul reformat din localitate.

Localnicii apreciază efectele apei termale din ştrandul bisericii.

"Este căldură și în bazin și la vestiare, deci concurează ștrandul cu toate ștrandurile moderne din țară sau din străinătate."

"Pe mine mă ajută mai ales din punct de vedere al sănătății, având gonartroză."

Ca să-i atragă pe turişti şi în timpul iernii, preotul din Sânnicolau de Munte a alocat 17 mii de euro din fondurile parohiei ca să acopere ştrandul. Îşi va recupera investiţia în doi ani, pentru că profitul anual este de 10 mii de euro. Turiştii pot fi cazaţi în camere ori rulote, cu o capacitate de 40 de locuri.
Pentru că aparține de Biserică, ştrandul are reguli stricte.

Biletul de intrare costă 5 lei. Chiar dacă nu este mare, din profit sunt făcute reparații în biserică.

Anul trecut, din profitul adus de ștrand a fost renovat acoperișul bisericii. Satul Sânnicolau de Munte are aproape 900 de locuitori, dintre care 600 aparțin religiei reformate.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi

editor imagine. Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri