Sari la conținut

BIHOR. Francezul din Zece Hotare. Allain Guillot ajută localnicii de mai bine de 20 de ani

"Este Alinul nostru."

Asta înseamnă Allain pentru localnicii din Zece Hotare, uitaţi de autorităţi. Francezul a reuşit să facă mai mult penrtu ei decât a făcut statul.

"Pentru tot satul a băgat apă, a adus foarte multe dormeze, mobilă, aragaze, frigidere. Mie mi-a ţinut fata la şcoală", spune o localnică.

"Iubesc acest sat, nu am o explicaţie. Ştiu că este necesar, este căminul meu şi ştiu că trebuie să fac ceea ce fac. Este tot ceea ce pot spune. Îi iubesc pe tinerii de aici, iubesc ţara, aşa mi-e bine", se confesează Allain Guillot.

Francezul a utilat dispensarul şi şcoala din sat şi a introdus reţeaua de apă în 280 de gospodării. Nu a cerut nimic în schimb. Îi este suficient un zâmbet din partea oamenilor.

"Allain ne-a ajutat pe mai multe planuri: din punct de vedere material cu mobilier, cu rechizite pentru elevi, cu materiale didactice si din punct de vedere financiar", recunoaşte Dumitru Toderaş, directorul şcolii din Zece Hotare.

"Ajuţi şcoala, îi înveţi pe elevi, îi educi, îi deschizi spre o grămadă de lucruri pe care nu au avut şansa să le vadă. Aici spre exemplu, înainte cititul era interzis, părinţii credeau că e pierdere de vreme", spune Allain.

Familia Troiac are 8 copii şi abia supravieţuiesc dintr-un singur salariu. Ajutorul a venit tot de la Allain, care le-a renovat casa ce ameninţa să cadă peste ei. Francezul a înfiinţat o asociatie noprofit prin care să poată duce copiii din România în comuna lui natală din Franţa.

Allain stă în România de primăvara până toamna. Celelalte şase luni le petrece în Franţa, unde restaurează case vechi. Cu banii lui şi ai fundaţiei revine şi ajută oamenii din Zece Hotare. Singurele lui momente libere sunt când plouă. Atunci citeşte, ascultă muzică clasică şi scrie. Acum are 60 de ani, dar spune că va veni în micul sat de munte până îşi va da ultima suflare.

Reporter: Andrea Crişan
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş