BIHOR. În Diosig se producea în 1850 un vin pentru Casa Regală de Habsburg

Data publicării:
vin diosig 031014

Aflată la 35 de kilometri de Oradea, comuna Diosig, de pe valea Ierului, a fost dintotdeauna capitala vinului din Bihor. Vița de vie se cultivă în aceste zone de peste 600 de ani.

"Calitatea terenului ne dă posibilitatea să producem vinuri foarte bune și zona este foarte frumoasă, care poate fi și ea în sine o atracție pentru turiști", spune Attila Mados, primarul comunei Diosig.

La jumãtatea secolului al XIX-lea, când zona s-a dezvoltat foarte mult prin intermediul familiei Zichy, exista aici soiul Bakator. Renumit la nivel european și mondial, acesta a dispãrut din aceastã zonã viticolã.

"Acum doi ani a început să reapară acest soi Bakator, în Diosig", susţine primarul.

Cel mai tânãr viticultor din județ are 25 de ani și o plantație de vițã de vie pe un hectar și jumãtate, în Diosig. În luna aprilie a acestui an și-a înființat propria podgorie cu fonduri europene, iar în toamna anului viitor sperã sã culeagă primii struguri.

"Diosigul are o tradiție mare în producerea vinului. Am plantat cinci soiuri: Muscat Otonel, Fetească Regală, Riesling Italian, Merlot și Cabernet Sauvignon", povesteşte Jozsef Tzonyi, viticultor.

În Diosig, culesul strugurilor a început de două săptămâni. În ultimii 50-60 de ani zona s-a remarcat prin producția de vin alb de calitate. Procesul de vinificație are loc într-o crama cu o vechime de peste 150 de ani.

"După desciorchinat și presat, boabele de struguri ajung în cadă și în cada respectivă vor sta la fermentat 4-6 săptămâni, în aer liber. După care ele vor intra în presă, se va presa și vor intra în butoi."

În Diosig există pivnițe vechi de peste 200 de ani. Una dintre ele îi aparține lui Jozsef Haid, care depozitează aici anual între 4000 și 5000 de litri de vin.

Odată ajunși în Diosig, turiștii pot vizita și castelul contelui Zichy. Sălile proaspăt renovate vor găzdui și un muzeu dedicat istoriei comunei. Edilii intenționează să atragă vizitatorii și prin turismul balnear. În Diosig nu existã locuri de cazare, iar turiștii înopteazã în localitãțile din apropiere: Sãcuieni, Biharea sau Tãmãșeu, unde prețurile pornesc de la 50 de lei pe noapte.

Reporteri: Andrada Reşte, Simona Rusu
Operator: Tiberiu Catrişcău

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri