BIHOR. Izvoarele vindecătoare de la Tinca

Data publicării:
Tinca bai

"Sunt ape minerale alcalino-feroase, bicabornatate, sodice, magneziene, hipotone, cu efecte benefice asupra tubului digestiv. Izvorul 4 se folosește și în tratamentul sterilității feminine sub formă de băi minerale și irigații vaginale." Aşa sunt descrise izvoarele de la Tinca de inginerul Traian Damşe, cel care manageriază staţiunea bihoreană.

Este o apă milenară, dar care a fost descoperită abia acum 100 de ani în localitatea Tinca. Proprietățile ei o fac unică în Europa și o situează pe același loc cu celebra apa de la Vichy.

"Se găsește în Franța, la Vichy, exact aceleași calități și compoziție ca și apa de la Tinca. Microbiologic este o apă pură, deci se poate consuma cu cea mai mare încredere", dă asigurări managerul Băilor Tinca. 

Apa miraculoasă, trimisă la pachet

La izvoarele din Tinca vin români de peste tot, iar unii chiar s-au împrietenit cu localnicii pentru ca aceștia să le trimită apă...la colet.

"Eu am cinci operatii și după ce am băut apele astea eu m-am refăcut foarte mult."

"Îmi trimite pe autobuz o prietenă de aici, îmi trimite apă."

Silvia Brie este una dintre cei care vin mereu să ia apă de la Tinca: "Când am avut vârsta de 29 de ani am venit prima dată și acum am 68. Am dus apă de aici că e foarte bună pentru fiere, pentru stomac."

Afecțiunile care s-au tratat și care se tratează și acum sunt afecțiuni ale stomacului în special ulcere gastroduodenale, afecțiuni ale glandelor anexe, sechele după hepatita epidemică, ale căilor renale și ale tubului digestiv inferior.

Pacienţii vin din toată ţara

Asistentul Liviu Galea este omul care a crescut odată cu stațiunea sau ... stațiunea odată cu el. A fost prezent din ziua deschiderii și nici acum, după 44 de ani de muncă, nu se lasă dus.

"Nu m-am putut despărți de stațiune pentru că este sufletul și viața mea. Am trăit, am crescut și m-am format aici și îmi place. M-am legat de pacienți și pacienții de mine", spune Liviu Galea. 

Vin pacienți din toate colțurile țării, care pe lângă faptul că sunt tratați "pe interior" cu apa minerală, beneficiază și de o serie de proceduri menite a le alina durerile.

Pentru mii de femei, apa minerală de la Tinca le-a adus cele mai mari bucurii ale vieții: copiii. Apa izvoarelor nu este făcătoare de minuni, dar calitățile ei vindecă sterilitatea secundară.

La Băile Tinca o zi de tratament, cu toatele mesele incluse și cazare costă 85 de lei. Apa de la izvoare este, însă, gratuită și oricine poate să vină să ia câtă poate duce.

reporter: Andrea Crisan
operator: Darius Pop

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri