Sari la conținut

BIHOR. La şcoală, în ture. Microbuzul şcolii din Tămăşeu face zilnic 200 de kilometri ca să-i adune pe elevi

Din cei peste 230 de elevi ai şcolii generale din Tămăşeu, aproape 100 fac naveta din cele trei sate arondate: Parhida, Niuved şi Satu Nou. Singurul microbuz şcolar este pe drum ore în şir în fiecare dimineaţă şi după-amiază, ca să îi aducă la cursuri.

"Dimineaţa fac opt-nouă ture, începând de la ora 6.30, până la ora 9 încercăm să terminăm", spune Jakab Orbán, şoferul microbuzului şcolar. La rândul lor, copiii spun că "dimineaţa suntem cam înghesuiţi, nu prea avem loc."

Primii luaţi de microbuz sunt elevii din ciclul gimnazial, care, din acest motiv, ajung la şcoală cu o oră mai devreme. În schimb, şcolarii din clasele I-IV sunt ultimii aduşi de microbuz şi nu pot ajunge pe ora 8. Drept urmare, "am cerut aprobare de la inspectoratul judeţean, şi am primit aprobarea specială ca să începem cursurile claselor primare de la 9", susține Emese Piski, directoarea şcolii generale din Tămăşeu.

Deşi face mai multe drumuri în fiecare zi, şoferul microbuzului nu poate evita aglomeraţia.

Până la sfârşitul anului, inspectoratele şcolare ar putea primi microbuze noi, dar tot de capacitate mică. Pentru achiziţionarea unor autobuze cu mai multe locuri a fost depus un proiect de lege care prevede alocarea în acest sens a 79 milioane de lei.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi

Pe aceeași temă