Sari la conținut

BIHOR. Matematica a pus probleme la simularea Evaluării Naţionale. Doar 42,51% dintre elevii de clasa a VIII-a au obţinut note de trecere

Cu doar patru luni înaintea Evaluării Naţionale, rezultatele simulării arată că elevii de clasa a VIII-a nu sunt suficient de pregătiţi pentru examenul care marchează sfârşitul ciclului gimnazial. Matematica le-a dat, din nou, cele mai mari bătăi de cap.

"Am luat note destul de mici, mi s-a părut mult mai greu decât în alţi ani şi sunt dezamăgită de rezultate. La matematică mi s-a părut mult mai greu de obicei", spune o elevă.

"- Ce rezultate ai obţinut la simulare?
- 8.70 la română şi la matematică, 7.30. La matematică nu credeam că o să iau mai mult, pentru că mi s-au părut destul de grele subiectele."

La Şcoala Gimnazială "Dacia" din Oradea, de exemplu, procentul de promovabilitate a fost de peste 80%. Nu e suficient, consideră directorul Florian Hava, care crede că elevii mai au timp să se pregătească până în vară.

"Ca şi anul trecut, la matematică rezultatele au fost ceva mai slabe. Subiectele au fost ceva mai dificile, dar se şi greşeşte mai uşor la matematică. Normal că nu ne mulţumeşte şi în perioada următoare vom lua nişte măsuri suplimentare."

În Bihor, aproximativ 5.500 de elevi de clasa a VIII-a au susţinut testările. Doar 42,51% au luat note de trecere.

"La limba şi literatura română avem un procent de 56,21%, la matematică 28,23% şi la limba maternă 73,58%. Note de 10 la limba română avem 9, la matematică, din păcate, nu avem niciuna", a observat Alin Novac Iuhas, inspectorul general al IŞJ Bihor.

Evaluarea naţională va începe pe 27 iunie cu proba la limba şi literatura română, urmată pe 28 iunie de cea la limba maternă şi în 29 iunie cu cea la matematică. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afiate pe 5 iulie.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă