Sari la conținut

BIHOR. Mistreţii fac ravagii în lanurile de porumb

Mistreţii provoacă pagube mari pe ogoarele localnicilor dintr-o comună bihoreană. Animalele sălbatice au făcut ravagii în lanurile de porumb care au fost compromise în proporţie de aproximativ 20%. De ani de zile oamenii sunt martorii distrugerilor făcute de turmele de porci, însă nu pot fi despăgubiţi pentru că nu şi-au împrejmuit terenurile, aşa cum prevede legea.

"Intră scroafa cu purceii în lan, atacă lanul. Purceii se năpustesc asupra ştiuleţilor, îi încep, mănâncă o gură, două, se duc la altul. Distrug 10-20 la sută din parcela respectivă", spune un localnic.

Aşa se face că, după ce au trudit o primăvară la câmp şi au cheltuit bani însămânţând culturile de porumb, oamenii din comuna Cociuba Mare s-au trezit, în plin sezon, cu pagube însemnate din cauza mistreţilor.

În aceeaşi situaţie se află şi Bujor Pojoga care lucrează 15 hectare de teren. Bărbatul spune că, în fiecare an, animalele sălbatice îi distrug o parte din recoltă, iar el priveşte neputincios cum se duce pe apa sâmbetei munca sa de peste an. Ştie însă că ar trebui să-şi împrejmuiască terenul, lucru care este imposibil, explică acesta.

"De vreo 20 de ani, absolut nicio măsură nu se ia, nu te despăgubeşte nimeni. Avem în 5-6 locuri porumb, nu putem merge să le păzim peste tot şi aşa că rămânem de pagubă."

"Numai în acest lan de porumb, mistreţii au făcut ravagii pe o suprafaţă de circa 20 de arii. Porumbul este pus la pământ, iar ştiuleţii au fost mâncaţi de animalele sălbatice", a observat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

"Agricultorul, din luna martie sau februarie, el numai tot dă, tot dă, când să ia, nu mai are ce, rămâne complet sărac. Pagube de nu se discută, rămâne pârlog pe unde merge", se plânge un localnic.

Odată puse la pământ, culturile sunt complet compromise şi ajung hrană pentru animalele din gospodării. Autorităţile locale precizează că asociaţiile vânează anual cota stabilită, doar că animalele se înmulţesc necontrolat. În plus, acestea îşi trimit paznicii ca să patruleze pe ogoare.

"Au ajuns la o recoltă anuală de 46 de exemplare pe care le recoltează în perioada 15 octombrie - 1 februarie. În fiecare seară trimit paznicii pentru a le acorda sprijin cetăţenilor", susţine Mihai Sferle, primarul comunei Cociuba Mare.

În ciuda faptului că pierderile sunt însemnate, proprietarii nu pot fi despăgubiţi, decât dacă au culturile îngrădite, spune actuala lege a vânătorii. În caz contrar, oamenii suportă pagubele produse.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş