Sari la conținut

BIHOR. Neînţelegerile politice blochează postul de viceprimar în Sâniob. Consilierii PSD vor o alianţă cu PNL

În urma alegerilor din 5 iunie, în comuna Sâniob UDMR a obţinut cinci mandate de consilieri locali, PNL patru, iar PSD şi ALDE câte unul. Primele şedinţe de Consiliu au fost boicotate ba de reprezentanţii UDMR, ba de lipsa unei majorităţi. Marţi, la cea de-a patra încercare, şedinţa a fost amânată, după ce primarul a fost înştiinţat de Prefectura Bihor că ALDE şi PSD şi-au retras sprijinul politic pentru cei doi consilieri care, astfel, urmează să fie înlocuiţi.

"Partidul nu ne-a transmis o înștiințare, dar de la Prefectură s-a primit o adresă cum să ni s-a retras susținerea politică. Următorii trei de pe listele PSD au fost dați și ei afară, fiind propus al patrulea pentru postul de consilier", povesteşte Florin Costruț, consilier local PSD Sâniob.

"Am intrat în sală, am fost dus cu salvarea pentru că domnul Bodea m-a amenințat că mă dă afară din partid și m-a dat afară", spune Viorel Oprea, candidat ALDE pentru funcția de viceprimar. "Partidul meu nu a dorit un vice de la ALDE, a dorit un vice de la UDMR care să le facă loc jocurile politice."

Președintele PSD Bihor, Ioan Mang, spune că schimbarea consilierului Florin Costruț vine ca urmare a rezultatelor slabe din campania electorală. Cei care urmau pe listele PSD nu erau compatibili din diverse motive și asa s-a ajuns la persoana pe care localnicii o acuză că va da votul celor de la UDMR. O decizie luată, de fapt, de filiala judeţeană a PSD, recunoaşte Ioan Mang.

"Li s-a transmis că la nivel județean există o alianță UDMR-ALDE-PSD, că la nivel național există o alianță ALDE-PSD și că așa trebuie să meargă lucrurile și acolo la ei și că peste tot am interzis alianțele cu PNL."

În semn de solidaritate, toți cei patru consilieri PNL au boicotat ședința de marți dimineață.

"Noi suntem șase consilieri români, ei vor să îi dea pe toți afară și de la CJ să vină să își pună omul lor; în continuare o să boicotăm", dă asigurări consilierul PNL Ioan Buzaș.

Disputele din Consiliu Local nu au rămas fără ecou în comunitate. Marți dimineaţă, oamenii din Sâniob au venit la primărie pentru a protesta şi a fost nevoie de intervenţie Poliţiei pentru a calma spiritele.

"Votul a fost liber! Nu poate să vină județul să ne bage pumnul în gură; dacă fac asta atunci înființăm Partidul Comunist Român."

O nouă încercare de alegere a viceprimarului comunei Sâniob va avea loc peste trei săptămâni, când va fi convocată o nouă şedinţă de Consiliu Local. Până atunci PSD şi ALDE sunt obligate să nominalizeze noii consilieri locali.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță