BIHOR. Pensionarii medicali, umiliţi şi puşi pe drumuri

Data publicării:
pensionari umiliti

Umilinţă şi drumuri lungi, prea costisitoare pentru bugetul lor infim. Este situaţia în care sunt puşi mii de pensionari medicali bihoreni. Oamenii sunt obligaţi să meargă sute de kilometri până la centrul de examinare din Marghita, unde nu au parte de toaletă şi nici de rampa de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Se întâmplă într-un judeţ cu 26 de mii de pensionari pe caz de boală, în care corupţia a lăsat în activitate doar trei medici specialişti. În plus, pensionarea pe caz de vârstă a singurului medic din Beiuş a dus şi la desfiinţarea centrului de examinare din acest oraş.

Din 2012, Valentin Lele este pensionar medical, iar o dată pe an este obligat să se prezinte în faţa unei comisii de expertiză. Până în 2016 venea în acest scop din Bratca în Oradea, cu trenul. Drumul dus-întors era de 140 de kilometri.

Din acest an, însă, distanţa s-a dublat, pentru că a fost repartizat la un cabinet din nordul judeţului. Nu poate ajunge decât cu maşina, aşa că şi-a tocmit un şofer.

"7,5 lei plăteam înainte. Acum am fost obligat să îmi bag o maşină care să mă aducă. Pensia mea de 400 de lei nu îmi ajunge ca să plătesc drumul. Dacă ar fi la Cluj sau Timişoara nu ar fi o problemă pentru că m-as duce cu trenul, dar aici pe satele aste amărâte pierd cu maşina o jumătate de zi."

În aceeaşi situaţie sunt alte peste patru mii de persoane care la începutul acestui an au fost anunţate prin poştă că vor fi testate la Marghita.

"Înainte pe tren cheltuiam 5 lei sau cumpăram un bilet de 7 lei. Acum trebuie să plătim un şofer şi motorina pentru 150, 200 de lei."

"- Ce vi s-a spus? Ce explicaţii vi s-au dat?
- Nimic, doar am primit o înştiinţare că trebuie să venim aici."

Decizia a fost luată de conducerea Casa de Pensii Bihor, după ce 10 medici şi asistente din comisia de expertiză de la Oradea sunt cercetaţi într-un dosar de mită instrumentat de DNA. Pe lângă aceasta, singurul medic din centrul de la Beiuş a ieşit la pensie. Aşa că acum, în Bihor, certificatele pentru pensiile de boală sunt eliberate de doar trei medici specialişti: doi în Oradea, unul în Marghita.

"Am fost obligaţi să facem o rearondare teritorială, adică Oradea va asigura partea de Beiuş, iar Marghita o să coboare cu câteva localităţi spre Oradea. Am apelat la judeţele învecinate, dar au şi ele dificultăţi", susţine Carmen Polman, directorul economic al Casei de Pensii Bihor.

Pe lângă drumul lung pe care îl au de făcut până la Marghita, pensionarii nu au parte nici măcar de toaletă. Spaţiul sanitar este destinat strict personalului din centru şi are lacăt pe uşă.

"- Nici toaletă nu există, e doar pentru angajaţi şi are lacăt pe ea.
- Ce faceţi dacă aveţi nevoie?
- Păi, mergem mai încolo şi ne facem treburile."

"Dacă e pentru personal ar trebui să fie şi separat una pentru bolnavi."

"În dispensarul TBC care este lipit de noi există două toalete pentru bolnavi. Mulţi nu ştiu de acest lucru. Îi rog pe toţi fie să ne întrebe pe noi, fie să meargă acolo", spune dr. Georgiana Dumitrescu, medicul expert din centrul Marghita.

Deşi deserveşte pacienţi cu probleme de sănătate, unitatea nu are nici măcar o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi.

"E foarte rău, mai că nu îţi rupi picioarele în trepte", a observat un pacient.

"Oricum, clădirea este la parter. A fost mult mai rău înainte când eram în policlinică şi aveam sediul la etajul 1 şi aveau de urcat 30-40 de trepte", îşi aminteşte dr. Georgiana Dumitrescu.

În total, în Bihor există 26.000 de persoane care au nevoie de o revizuire anuală a deciziei de pensionare pe caz de boală.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri