Sari la conținut

BIHOR. Proiect pe sănătate de 10 milioane de euro, respins

Lipsa unui extras de Carte Funciară a făcut ca proiectul strategic pe sănătate al Bihorului să fie respins de autorităţile care se ocupă de programele transfrontaliere finanţate din bani europeni. Este o situaţie pentru care conducerea Consiliului Judeţean şi consilierii din Opoziţie se acuză reciproc. În valoare de 10 milioane de euro, programul ar fi asigurat, printre altele, achiziţionarea unor echipamente medicale performante şi construirea a două unităţi medicale de urgenţă în zonele montane.

Anunţul respingerii proiectului a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, la solicitarea unui consilier liberal.

"Se vorbeşte prin târg, scrie presa că acest proiect nu este eligibil pe anumite segmente. Pornind de la tema de proiectare, pornind de la fazele trecute prin Consiliulul Judeţean ca vot, aş dori în informare să cuprindeţi inclusiv solicitanţii cu semnătură, cu antet de instituţie, a aparatelor medicale", a cerut Dacian Foncea, consilier judeţean PNL.

"Proiectul RO-HU a fost depus în 30 septembrie, din păcate incomplet, ne-a lipsit un CF, un extras de carte funciară care se referea la acel teren care era în zona montană. Suntem în fază de contestaţie prin care contestăm această măsură ca să nu pierdem un proiect de nouă milioane şi ceva de euro din cauza neprezentării unui CF de 400 de metri pătraţi", a declarat Sandor Pasztor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Liberalul Dacian Foncea a cerut clarificări şi despre un anumit tip de echipament care costă peste un milion de euro şi pentru care nu ar exista încă un specialist la Oradea.

"Domnule vicepreşedinte, mi se pare foarte important, într-un proiect de zece milioane de euro, să întrebăm cine cere şi de ce cere un aparat."

"Noi avem o grămadă de emailuri şi scrisori cu ce ni s-a cerut. Din partea domnului Carp (managerul Spitalului Judeţean din Oradea - n.n.). Încă o dată zic, acea listă s-a întocmit pe baza a ce ni s-a ni s-a oferit, ce ni s-a cerut din partea spitalului judeţean", susţine preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Proiectul pe sănătate al Bihorului presupune achiziţionarea mai multor echipamente medicale performante pentru spitalele din Oradea, un sistem de telemedicină pentru cele din judeţ şi ridicarea a două centre medicale în zone montane.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă