Sari la conținut

BIHOR. Protest extrem la Centrul de Psihiatrie din Nucet. Şase angajaţi au intrat în greva foamei

Problemele angajaţilor de la spitalul de Psihiatrie Nucet au început odată cu înfiinţarea actualului centru medico-social prin desprinderea de vechiul spital. Atunci a fost semnat un nou contract de muncă, care acum nu mai este respectat, susţin infirmierele care au intrat în greva foamei.

"Suntem discriminaţi salarial, nu mai beneficiem de sporurile similare lor, cât şi grupa a doua de muncă, nu beneficiem de sporul de prevenţie, nu beneficiem de sporul de încordare psihică", acuză una dintre protestatare.

"E volumul mare de muncă, personal puţin, salarii mici."

"Sunt infirmieră încadrată la 900 de lei, dar mie mi se calculează sporul la 620 de lei, raportat la 2009. Eu nu sunt de acord cu acest calcul. Mie degeaba Guvernul îmi măreşte salariul, încadrarea, pentru că eu nu iau nici un leu în plus", susţine altă infirmieră.

Conducerea centrului medical din Nucet spune că o parte din cerinţele sindicaliştilor au fost respectate în urma unor hotărâri judecătoreşti. Cât priveşte sporurile cerute de infirmiere, şeful instituţiei, Ioan Lucaci, spune că nu le poate acorda.

"Sunt convins că merită cu prisosinţă aceste drepturi, dar, deocamdată, atât eu, cât şi finanţatorii noştri trebuie să respectăm legislaţia în vigoare."

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Bihor susţin că sporurile nu pot fi acordate din cauza unor neconcordanţe legislative.

"Contractul colectiv de muncă semnat la momentul anului 2009 nu a respectat această ordonanţă, ca atare toate condiţiile salariale incluse în acest contract de muncă nu respectă legea. Ele nu pot fi date", explică Horia Carţiş, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor.

O comisie formată din jurişti şi economişti ai Consiliului Judeţean lucrează la un plan de măsuri şi vor avea un dialog cu cele şase infirmiere la Spitalul din Nucet.

Reporter Gabriel Bonaciu
operator Darius Pop

Editor web: Adrian Laboş