BIHOR. Şcoală model, pusă sub lacăt. Din cauza lipsei elevilor, şcoala construită acum 7 ani în Călătani zace nefolosită

Data publicării:
scoala3

Şcoala din satul Călătani poate fi oricând un model chiar şi pentru o unitate de învăţământ de la oraş. Clădirea a fost ridicată în 2006, cu 400 de mii de lei primiţi de la Ministerul Educaţiei. Constructorul nu a făcut rabat de la calitate, astfel că şcoala din micul sat a fost izolată termic şi dotată cu calorifere şi centrală proprie.

Geamurile mari de termopan asigură lumina în sălile de clasă cu mobilier modern, iar grupurile sanitare strălucesc de curăţenie. Totul e supravegheat de sofisticate sisteme de alarmare. Totuşi, clădirea are un mare cusur: niciun elev nu învaţă aici. La doar 3 ani de la inaugurare pe moderna şcoală a fost pus lacătul.

"Mai bine făceau altceva cu banii băgaţi în şcoală", spune un localnic.

Numărul mic al copiilor din Călătani a determinat autorităţile să pună la propriu lacătul pe moderna clădire. Elevii din sat sunt nevoiţi să facă naveta cu microbuzul şcolar până în centrul de comună, aflat la patru kilometri distanţă.

Școala se degradează pe an ce trece

"Poate în momentul respectiv a fost o investiţie bună", crede primarul comunei Tileagd, Adrian Codrean, care la vremea construirii școlii nu era edil-șef. "Dar în ziua de azi sunt 7 copii care fac naveta la Tileagd, din păcate nu ar putea să se înfiinţeze o clasă."

Între timp a fost luată în calcul varianta transformării spaţiului care stă nefolosit.

Eva Ermil, directorul adjunct al şcolii din Călătani: "Cel mai bine ar fi să ne reorientăm cu destinaţia clădirii, în locaţie pentru activităţi extra şcolare pentru petrecerea timpului liber."

Până la găsirea unei soluţii, clădirea şcolii din Călătani se deteriorează pe an ce trece. Deocamdată, este în stadiu de conservare, pentru că autorităţile nu au voie să-i schimbe destinaţia decât cu avizul Ministerului Învăţământului.

reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop

editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri