BIHOR. Un sat întreg, revendicat de moştenitorii unor grofi

Data actualizării: Data publicării:
sat revendicat

Situaţie cel puţin ciudată în Bihor, unde un sat întreg este revendicat, în instanță, de mai multe persoane. Acestea pretind că sunt urmașii unui grof, care deținea terenurile din zonă pe vremea Imperiului Austro-Ungar, și susțin că pământul le-a fost luat abuziv. În schimb, localnicii, majoritatea etnici slovaci, spun că strămoșii lor au cumpărat pământul de la familia latifundiarului și au întemeiat așezarea.

Atestat la începutul secolului al XIX-lea, satul Sacalasău Nou a traversat cu bine istoria, pâna în urmă cu patru ani. Atunci localnicii au aflat că proprietatea lor, confirmată prin acte, este pusă sub semnul întrebării. 13 persoane care pretind că sunt mootenitoarele unui grof de pe vremea Imperiului Austro-Ungar au revendicat în instanță aproape întreaga suprafaţă a satului. Mai precis, este cerută retrocedarea a aproape 80 de hectare din cele 93 cât are întregul sat.

"Mi se pare anormal, anormal, să revendici ceva ce nu e al tău", consideră Florin Magui, primarul comunei Derna.

Sătenii spun că familia de grofi Bartoş, care deținea terenurile din zonă, a vândut pământul slovacilor care în secolul al XIX-lea au venit la muncă și care au întemeiat localitatea Sacalasău Nou. Oamenii păstrează contractele de vânzare-cumpărare de atunci, iar în registrul agricol din 1945 grofii nu mai figurează cu terenuri în zonă.

Milan Bigas, localnic din Sacalasău: "Din 1883 s-au instalat străbunicii, când au venit din Şinteu în Sacalasău Nou. Am două case şi am hârtie, titlu de proprietate şi cum poate să fie ea (n.r. - reclamanta), aia e lege?"

Florin Magui, primarul comunei Derna: "Există contracte de mână prin care Bartoş a vândut pământul oamenilor din Sacalasău Nou."

O evidenţă clară ar putea oferi cartea funciară a satului, însă din aceasta lipsesc câteva foi.

"Cine le-a rupt, cu ce interes? Au dispărut şi nu se poate dovedi, că o să fie la atitudinea judecătorilor, ce decid ei. Sunt oameni la care le-a luat foc casa, cândva se ţineau banii şi actele după grindă, le-au ars actele, de exemplu", susţine Iosif Bigas, localnic din Sacalasău.

Edilii din Derna resping și afirmația reclamanților care spun că terenurile le-au fost luate abuziv.

"Ce nu înţeleg acum: cum s-a preluat abuziv, dacă suntem într-o zonă necooperativizată", se întreabă primarul comunei Derna.

Sandor Udvari este unul dintre localnicii care ar putea rămâne fără aproape două hectare şi jumătate dacă instanţa le-ar da câştig de cauză reclamanţilor. Bărbatul spune că are acte care demonstrează că în 1924 strămoşii lui au cumpărat terenul pentru care plăteşte impozit până în prezent.

"Eu le dau pământul, dar mie să-mi dea impozitul din 1924 şi până în prezent şi cu dobândă cu tot, dacă îi convine să-mi dea banii înapoi."

Întrebată de terenurile pe care le revendică, una dintre reclamante nu a vrut să stea de vorbă cu primarul.

Procesul prin care se va decide soarta întregului sat merge mai departe la Judecătoria din Marghita, iar următorul termen a fost fixat pe 21 mai.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri