BIHOR. Vadu Crişului, desemnat sat cultural în 2016

Data publicării:
sat cultural

Situată la aproape 50 de kilmetri de Oradea, comuna Vadu Crișului este recunoscută pentru peşterile şi cascada din zonă, pentru locurile de rafting şi priceperea meşterilor populari. Anual, zece mii de turişti din ţară şi din străinătate vin aici.

"Ne reprezintă ceea ce avem. Defileul Crişului Repede este o zonă pitorească în care se poate face şi rafting şi alpinism şi vizitat peşteri şi trasee montane", spune Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crişului.

O vizită în zonă este ca o lecţie de istorie.

"În urmă cu 86 de ani, Carol al II-lea ateriza forţat pe un câmp din apropierea localităţii, din motive tehnice. Astăzi, aminteşte de întâmplarea respectivă o placă prin care este comemorată Maria Mudura, femeia care i-a dat să bea apă regelui dintr-un ulcior", povesteşte Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

În zonă se află şi Turnul de la Vama Sării, de unde erau urmărite plutele cu sare ce coborau pe râu. Un festival aminteşte azi de aceste momente.

"Păstrăm această tradiţie, târgul de la Vama Sării, un târg unde se prezintă folclorul, tradiţii şi obiceiuri şi am refăcut şi acest traseu al plutei pe Crişul Repede", spune primarul din Vadu Crişului.

Scopul competiţiei este de a promova patrimoniul cultural și turistic al satului românesc. Anul acesta, 23 de localităţi au ajuns în finala găzduită de Muzeul Satului din Bucureşti.

"A contat foarte mult şi viziunea comunei, felul în care comunele înţeleg că cultura nu este doar pentru a cheltui bani, ci pentru a crea branduri, produse locale, o dinamică, o notorietate care să atragă alte investiţii în turism", a precizat Nicolae Marghiol, reprezentant al Asociaţiei "Cele mai frumoase sate din România".

"Mă gândesc că ne va da un elan în continuare ca să ducem mai departe toate activităţile începute de secole", îşi doreşte Ioan Haşaş, viceprimarul comunei Vadu Crişului.

Oricare comună din România poate candida la titlul de sat cultural, cu condiția ca pe parcursul unui an să organizeze minimum cinci evenimente culturale. Concursul se află sub patronajul Ambasadei Franței în România și al Delegației Wallonie - Bruxelles la București.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri