BIHOR. Vijelia a doborât o cantitate de lemn echivalentă cu cea exploatată într-un an de Direcţia Silvică

Data actualizării: Data publicării:
paduri la pamant munte

Furtuna de duminică a devastat un colţ de rai din Bihor. Brazi înalţi chiar şi de 10 metri s-au prăbuşit peste drumul recent reabilitat spre Coada Lacului, hectare întregi de pădure zac la pământ, iar accesul turiştilor în staţiune se face cu maşini de teren, pe fundul unui lac secat. Stâlpii de curent au căzut şi ei ca seceraţi, iar întreaga zonă se cufundă în întuneric odată cu venirea serii.

"A fost nevoie de doar câteva minute de furtună puternică pentru ca pădurile de pe versanţi să fie culcate, iar trunchiurile arborilor să blocheze drumul, să distrugă balustradele acestora şi să rupă stâlpii de curent electric", a observat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

La două zile după furtuna teribilă de duminică, localnicii din satul de vacanţă Coada Lacului sunt încă în stare de şoc. Nu au curent electric de 48 de ore şi circulă cu greu pe drumul plin de trunchiuri de copaci.

"Această catastrofă lasă urme, cu toţii suntem în stare de şoc. Suntem foarte supăraţi", spune un localnic.

"Dezastru, numai să stai în casă. Altceva nimic. A luat de la casă şi acoperişurile."

Timp de o zi după vijelie, singura cale de acces spre satul de vacanță a fost fundul secat al lacului de acumulare Leșu, golit în urmă cu doi ani din cauza unor fisuri la nivelul barajului. Inclusiv o ambulanțã a fost nevoită să străbată acest drum improvizat, pentru a acorda îngrijiri unei familii suprinse în maşină de căderea copacilor.

"Pe fundul lacului am circulat, dar şi acolo au fost probleme. Erau copaci şi într-o parte şi în alta."

Dimensiunile dezastrului i-au uluit inclusiv pe cei de la Direcția Silvică.

"În anumite zone au fost doborâturi masive, pe Valea Iadului, Valea Drăganului. Zeci de mii de metri cubi, s-ar putea să fie peste 100 de mii de metri cubi", susţine Adrian Jurcău, directorul Direcției Silvice Bihor.

Drumul spre Coada Lacului, distrus de căderile de arbori, a fost reabilitat recent din fonduri europene.

"Sunt foarte supărat şi indignat că am făcut foarte multe demersuri pentru a face acest drum Leş-Coada Lacului. Săptămâna trecută a fost finalizată asfaltarea şi acum totul este afectat", spune, cu amărăciune, Augustin Sărăcuţ, primarul comunei Bulz.

Aceasta nu este singura zonă din Bihor afectată de căderile masive de arbori. Doborâturi masive au mai fost în Pietroasa, Padiş şi Stâna de Vale. Cantitatea de lemn căzut într-o zi este egală cu cea exploatată într-un an de Direcţia Silvică Bihor.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri