BIHOR. Zeci de hectare de sere şi solarii, distruse de furtună

Data actualizării: Data publicării:
SOLARII

Legumicultoriii din Bihor au primit o grea lovitură din partea vremii. Zeci de hectare de sere şi solarii au fost pur şi simplu spulberate de furtuna de acum o săptămână. Păgubiţii speră acum să primească ajutoare băneşti ca să-şi poată reconstrui serele şi să relanseze producţia.

Zece aşezări din Bihor unde localnicii s-au profilat pe legumicultură au fost pur şi simplu măturate de vântul puternic. Pagubele au fost uriaşe.

"A fost nevoie de doar câteva minute de furtună puternică pentru ca investiţiile agricultorilor să fie culcate la pământ iar recoltele lor complet compromise", a transmis Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

"Am evaluat peste 330 de gospodării care au suferit astfel de pagube şi o suprafaţă totală de peste 30 de hectare de spaţii protejate sere şi solarii", susţine Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor.

Cea mai afectată localitate este Tărcaia.

"Cam 18-20 de arii de solar prăpăd. Calculăm doar 140 de milioane un solar - undeva 600 de milioane ar costa", spune un localnic.

Legumicultorii au însumat pagubele şi au întocmit cereri către Primărie, ca să fie despăgubiţi.

"Ne-am confruntat cu cel puţin 100-120 de cereri ale producătorilor din Tărcaia ce se ocupă cu cultivarea legumelor. Sunt aproximativ 30-35 de hectare de solarii şi putem spune că au fost afectate în proporţie de 80%", a calculat secretarul comunei Tărcaia.

"Cu regret trebuie să recunosc niciunul dintre aceştia nu are încheiate poliţe de asigurare", susţine directorul Direcţiei Agricole Bihor.

Autorităţile au început demersurile pentru a primi fonduri din bugetul central.

"Am comunicat situaţia comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă din cadrul dezvoltării rurale (...) să vedem dacă reuşim să obţinem şi un sprijin finaciar pentru redresarea activităţii acestor ferme", a explicat directorul Nicolae Hodişan.

Agricultorii spun că furtuna le-a lovit solariile chiar în momentul în care se pregăteau să recolteze tomatele, ardeii sau vinetele ori să cultive spanacul.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri