Bihorean mort dupã ce a mâncat ciuperci. Fiica lui așteaptã un transplant de ficat

Data actualizării: Data publicării:
multe ciuperci

O tânără din Bihor se zbate între viață și moarte, în spital, după ce a mâncat ciuperci otrăvitoare. Doar un transplant hepatic o mai poate salva. În schimb, pentru tatăl ei nu s-a mai putut face nimic. Bărbatul a murit acum două zile, tot din cauza ciupercilor. De altfel, zeci de bihoreni au ajuns în ultima perioadă în grija medicilor din această cauză. Trei persoane au fost duse la Reanimare.

ACTUALIZARE. Organele unui tânăr de 14 ani din Bihor, aflat în moarte cerebrală, au fost prelevate de specialiști din țară și din Austria. Aproape 5 ore a durat intervenţia, timp în care medicii au luat inima, corneea, plămânii, rinichii şi ficatul. Cel din urmă organ a fost transplantat tinerei din Bihor aflată în comă la Institutul Fundeni după ce s-a intoxicat cu ciuperci otrăvitoare. Citiți detalii aici.


Tânãra de 18 ani a ajuns la începutul sãptãmânii trecute la Spitalul Județean din Oradea, cu intoxicație provocatã de ciuperci. Pentru cã starea ei s-a agravat, a fost transferatã, alãturi de tatãl ei, la Terapie Intensivã.

"Tatăl a cules ciupercile, au mâncat tata și fiica lui. În momentul în care starea lor s-a agravat, s-a instituit proceduri de dializă hepatică. Tatăl ei a continuat tratamentul suportiv în Terapie Intensiva, din nefericire a decedat duminică seara", a detaliat dr. Carmen Pantiș, medic ATI.

Medicii au hotărât să o trimită pe tânără la Institutul Fundeni, unde se află în așteptarea unui transplant de ficat.

La un pas de moarte a fost și Janos Zsoltan. Bãrbatul culege ciuperci din pãduri de peste 30 de ani și spune cã nu a avut nicio problemã. Pânã acum o sãptãmânã, când a început sã se simtã rãu.

"Tot ieșea din mine, nu aveam poftă de mâncare deloc, nu puteam nici mânca. Le cunosc că doar de ani de zile umblu și alea bune..și... Niciodată, nici prin vis nu mi-a trecut că o să ajung în halul ăsta, din cauza ciupercilor, niciodată", spune Janos Zsoltan.

Din iunie și până acum, 21 de bihoreni au ajuns la Urgențe după ce s-au intoxicat cu ciuperci.

"Sunt manifestările care apar la 24-48 de ore de la consum, care sunt de obicei neurologice, dar și gastrointestinale și care au un mare grad de ireversibilitate", explică dr. Amorin Popa, medic primar boli interne.

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Bihor ne sfătuiesc să evităm consumul de ciuperci din pădure.

"Recomandăm consumul de ciuperci de cultură doar provenite din unități autorizate sau însoțite de certificate de calitate, evitând cumpărarea ciupercilor de la comercianții ambulanți, culegătorii amatori sau persoanele străine de la marginea drumurilor", a declarat Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

Medicii spun că nici metodele tradiționale care arată dacă unele ciuperci sunt sau nu comestibile, nu sunt sigure.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri