Sari la conținut

Bihorenii se pot programa online pentru înmatriculare ori paşapoarte

O aplicaţie anti-înghesuială - este modalitatea prin care Prefectura Bihor încearcă să prevină aglomeraţia la ghişeele de la Paşapoarte ori de la Înmatriculări Auto. Funcţionarii se aşteaptă la o creştere a numărului de solicitanţi o dată cu eliminarea mai multor taxe începând cu 1 februarie. Noul serviciu e disponibil de azi şi permite programarea online pentru depunerea ori ridicarea actelor la cele două servicii.

Programările online pentru orice operaţiune la Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto ori la Paşapoarte se realizează în câţiva paşi.

"Doritorii trebuie să intre pe pagina de internet a Prefecturii Bihor, la secţiunea rezervări online. Din meniu selectaţi Programare online şi serviciul dorit - Înmatriculări Auto şi Eliberare Paşapoarte. După selectarea localităţii şi a ghişeului, trebuie alese ora, data şi ziua dorite", a detaliat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Ultimele date ce trebuie introduse sunt numele, telefonul şi emailul pentru confirmarea programării. Cei care care nu doresc să apeleze la programarea online, pot să se programeze prin obţinerea unui număr de ordine zilnic între orele 8 şi 8:30.

Programările vor putea fi făcute cu 60 de zile în avans, iar un sms va fi trimis de sistemul informatic solicitantului pentru a putea face dovada la ghişeu.

"În prima fază va fi un ghişeu la Serviciul de Înmatriculări şi un ghişeu la Serviciul Paşapoarte, în funcţie de solicitări, şi când vom atinge o programare pe acest ghişeu de 5-6 zile vom putea creşte până la 3 sau chiar 4 ghişee cu programare online", a explicat Claudiu Pop, prefectul de Bihor.

În plus, autorităţile susţin că întotdeauna va funcţiona un ghişeu pentru persoanele care nu au acces la internet. În acest fel, vor putea fi prelucrate aproximativ 200 de persoane pe zi la Înmatriculări şi 160 la Serviciul Paşapoarte.

"Sistemul, o să vedeţi, permite să ajustaţi timpul dumneavostră cu timpul în care ghişeele sunt deschise", a promis Eugen Antal, informatician în cadrul Prefecturii Bihor.

Măsurile luate de Prefectura Bihor vin pentru a evita aglomeraţia prognozată o dată cu eliminarea a 102 taxe, începând cu 1 februarie. Printre acestea se numără şi taxa de mediu, dar şi câteva dintre cele care erau plătite pentru obţinerea permisului de conducere ori pentru înmatricularea unui vehicul.

"Rămân în vigoare taxele reprezentând contravaloarea imprimatelor respectiv permis de conducere - 68 de lei, certificat de înmatriculare-  37 de lei şi autorizaţia de circulaţie provizorie - 13 lei, taxele reprezentând contravaloarea numerelor de înmatriculare la rând, respectiv 40 de lei şi numărul preferenţial de 85 de lei", susţine comisarul-şef Alexandru Laza, şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Bihor.

În ceea ce priveşte paşaportul, taxele scad chiar şi cu 120 de lei, cum este cazul paşaportului simplu temporar. Solicitanţii vor plăti 96 de lei, în loc de 218 lei cât era până acum. În cazul paşaportului simplu electronic, tarifele scad cu cel mult 22 de lei.

- Pașaportul simplu electronic (cu valabilitate 5 ani, eliberat persoanelor peste 12 ani) - 258 de lei, faţă de 280 lei cât era în trecut.
- Pașaportul simplu electronic (cu valabilitate 3 ani, eliberat persoanelor sub 12 ani) - 234 de lei, faţă de 256lei cât era în trecut.
- Pașaportul simplu temporar (cu valabilitate 1 an): - 96 de lei, faţă de 218 lei cât era în trecut.
- Taxă pentru eliberare de adeverinţă - 0 lei (faţă de 22 lei)
sursă: pasapoarte.mai.gov.ro

Programarea online a intrat în vigoare de la miezul nopţii trecute.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Pe aceeași temă