Bihorul, campion la producţia de pantofi. În judeţ funcţionează cele mai multe fabrici de producere a încălţămintei din ţară

Data publicării:
pantofi

"Doar de pe porţile acestei fabrici ies anual în jur de un milion de perechi de încălţăminte, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Majoritatea dintre acestea ajung pe pieţele din Europa", a aflat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

"Ajung peste tot în Europa. În Italia, Spania, chiar şi în Dubai ajung aceste încălţăminte", completează Lucian Gorun,  administratorul fabricii.

Fabrica deţinută de un grup de investitori din Italia funcţionează de aproape 10 ani în Oradea. I-au atras aici forţa de muncă calificată şi costurile reduse pe care le au cu muncitorii.

"- De ce aleg să investească străinii aici?
- Pentru forţa de muncă. În general e mai slab plătită forţa de muncă, dar nu neapărat", explică Gorun.

Ppentru că producţia este în creştere, compania continuă să facă angajări. Cei 75 de salariaţi câştigă între 1000 şi 1400 de lei, plus bonuri de masă şi transport. În magazinele din Oradea pantofii pe care îi confecţionează ajung să coste chiar şi un sfert din salariul pe care îl încasează lunar.

"Pentru mine este un avantaj destul de bun pentru că am un loc de muncă în Oradea şi aproape de casă, la 3 kilometri de casă. Căldura merge tot timpul şi în cursul nopţii, dimineaţa când ajungem la locul de muncă este cald", spune o angajată. 

Recunoscut încă dinainte de 1989 pentru rezultatele din domeniul marochinăriei şi producţiei de încălţăminte, Bihorul a reuşit să îşi păstreze renumele şi în ultimele 2 decenii.

Dacian Palladi, consultant în afaceri: "Şi-au găsit forţă de muncă bine calificată şi au reuşit vreme de 25 de ani să o multiplice, să o păstreze şi să o plătească încă suficient de ieftin ca să merite matematica afacerii. Faptul că doar peste 8 kilometri intri pe o reţea de autostrăzi care te duce direct în inima Europei, sigur că a contat."

"Această industrie s-a dezvoltat rapid datorită a două considerente: faptul că am fost aproape de graniţă şi faptul că am avut o tradiţie în domeniul acesta, fabricarea încălţămintei", explică Dana Paşc, directorul executiv al Direcţiei de Statistică Bihor.

Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică arată că în Bihor funcţionează 270 de fabrici de încălţăminte. În 2013, acestea au avut o cifră de afaceri de peste un miliard o sută cincizeci de milioane de lei. În schimb, în Bucureşti sunt 250 de astfel de fabrici, iar în Timiş - 107.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri