Bio-agricultorii falşi, amendaţi cu zeci de mii de lei

Data publicării:
stire bio agricultori

Specialiștii Direcției Agricole vor ieși pe teren pentru a-i verifica pe producătorii ecologici. În cazul în care vor găsi produse care nu respectă legislația în vigoare, aceștia riscă amenzi de până la 35 de mii de lei.

Producătorii care practică agricultură ecologică sunt înregistrați la Direcția Agricolă și spun că de multă vreme așteaptă pedepse pentru falşii „bio-agricultori". Sunt comercianţi şi fermieri care folosesc termenul de „ecologic" doar ca să-şi vândă marfa, chiar dacă este cultivată cu pesticide şi alte chimicale.

„Nu mai folosesc o hârtie pe care scriu că e produs ecologic. E o înșelăciune și nimeni nu a putut să-i ia la raspundere pe persoanele respective" spune Miklos Nagy, președintele Asociaţiei Bioagricultorilor din România Bioterra.

Potrivit noului ordin dat de către ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, aceşti producători şi vânzători, pe lângă că vor fi amendaţi, nu vor mai avea voie să-şi vândă produsele câteva luni bune. În schimb, clienţii care caută şi vor produse ecologice trebuie să ştie că le pot cere agricultorilor sau comercianţilor un certificat de conformitate.

„Are o anexă, pe care este trecut toate produsele productorului respectiv.Dacă pun pe piață produse ecologice, obligatoriu am la mine un certificat,'' adaugă Miklos Nagy.

În schimb, micii producători care îşi expun şi vând marfa în pieţe nu ştiu să facă diferenţa dintre produse „bio" şi cele de producţie proprie. Majoritatea lor cred că simplul fapt că legumele sau fructele sunt crescute în grădină, la noi în ţară, înseamnă că sunt ecologice. Iar de certificat nici nu poate fi vorba.

Şi clienţii recunosc că se lasă convinşi de pieţari, pentru că nu ştiu să facă diferenţa între produse. În curând, angajaţii Direcţiei Agricole vor începe să facă verificări atât în supermarketuri, cât şi direct pe plantaţia bio a agricultorilor, pentru a proba dacă marfa, care ajunge la clienţi, respectă într-adevăr condiţiile culturilor ecologice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri