Birdwatching, arta de a urmări păsările

Data publicării:
birdwatching

Aveţi un binoclu, un aparat foto şi vă plac păsările şi ieşirile în natură? Înseamnă că faceţi parte din categoria pasionaţilor de birdwatching. Sună foarte modern, dar vorbim despre un fenomen vechi de câteva secole în străinătate, dar care în România abia acum câştigă teren. În Bihor, amatorii de birdwatching au descoperit deja câteva locuri în care pot studia în linişte păsările.

Observarea și studierea unor pãsãri sãlbatice, fie cu ochiul liber, fie cu ajutorul unor binocluri, ocheane sau lunete. Acesta este birdwatching, o combinație între sport, relaxare și drumeții în naturã.

Observarea se poate face și auditiv, pentru cã multe specii pot fi identificate prin sunetele pe care le scot.

„Potrivit specialiştilor cele mai bune locuri pentru practicarea birdwatching-ului sunt bălţile de lângă oraşe. Aici trăiesc foarte multe specii de păsări care îşi creează un habitat natural fără a fi deranjate de zgomotul produs de oameni ori maşini”, a explicat Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea.

Cei care vor sã observe pãsãrile în habitatul lor natural se îndreaptã spre un lac de acumulare situat la 15 kilometri de Oradea. În ciuda frigului, în zonã şi-au fãcut apariţia zeci de specii.

„Avem cea mai mare populaţie de păsări din zonă, păsări de apă, lebede, lişite, cormodei, cormorani, raţe de cel puţin zece rase”, susţine Mihai Togor, preşedintele Aqua Crisius Bihor.

Pentru cei care practicã birdwatching, autoritãțile vor sã amenajeze pe marginea lacului puncte de observație, de unde pãsãrile sã fie urmãrite în liniște.

„În primul rând a nu face gălăgie şi, cel mai important, să nu hrănească păsările - vorbim despre exemplare sălbatice obişnuite să îşi procure singure hrana pentru energie. Plus că în iernile foarte geroase este de datoria administratorilor de arii protejate să le asigure hrana necesară pentru supravieţuire”, a detaliat preşedintele Aqua Crisius Bihor.

Birdwatching-ul poate fi practicat în fiecare anotimp.

Cei care vor sã urmãreascã pãsãrile își aleg, de obicei, o zonã lipsitã de stufãriş. Din arsenalul unui pasionat de birdwatching nu trebuie sã lipseascã un echipament de camuflaj, rãbdarea, aparatele foto, binoclurile şi lunetele.

„În general se cumpără online, cel puţin în ultima perioadă, dar se găsesc şi în magazinele din Oradea. Preţurile încep de la câteva sute de lei şi ajung până la câteva mii de lei, depinde de calitate, dar şi de distanţa de la care te lasă să observi”, spune Andrei Togor, pasionat de birdwatching.

Dupã câteva ore bune petrecute pe marginea lacurilor, pasionaþii studiazã în detaliu imaginile suprinse. Multe dintre fotografii ajung pe reþelele de socializare pentru a fi la îndemâna oricui.

„Birdwatching-ul este mai puţin cunoscut deocamdată în România, dar este o alternativă bună de petrecere a timpului liber. Combină relaxarea, faci şi efort, dar îţi pune şi creierul în mişcare.”

Esențial pentru amatorii de birdwatching este sã fie foarte matinali. Lumina specialã din timpul dimineţii şi energia zburãtoarelor pot sã contribuie semnificativ la obținerea unor imagini spectaculoase.

În Bihor pasionaţii preferã lacurile de acumulare de la Tileagd și Fughiu ori zona Parcului Natural Cefa.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri