Biserica din Valea Crişului, 250 de ani de credinţă

Data actualizării: Data publicării:
biserica lemn Valea Crisului

Bisericile de lemn din Bihor sunt o zestre spirituală de o valoare inestimabilă. Mergem într-un lăcaş de cult vechi de peste 250 de ani, care atrage turişti din ţară şi străinătate. Pictura naivă, arta florală românească şi o cronică din secolul al XIX-lea sunt doar câteva dintre atracţiile acestei biserici.

Situată pe un vechi așezământ monahal care datează din secolul al XV-lea, biserica de lemn din Valea Crişului a fost ridicată acum aproape 250 de ani. Pentru contrucţia ei meşterii au folosit o tehnică specială de îmbinare a lemnului.

„A fost construită într-un stil caracteristic bisericilor de lemn și culturii lemnului, specifică culturii românești, în sensul că oamenii foloseau niște tehnici foarte simple, foloseau uneltele pe care le aveau în gospodărie și îmbinau lemnul în tehnica blockbau, în așa fel încât biserica să dăinuie și să reziste", a detaliat Gabriel Bonaciu, agent în turism.

"Biserica mi se pare un obiect de arhitectură care merită păstrat fix așa cum este, foarte veche, dar asta îi redă autenticitatea. Oamenii locului o îngrijesc și mi se pare că asta arată cât de legați sentimental și afectiv sunt de aceste locuri", spune o fetiţă.

Cei care vizitează biserica au parte de o incursiune în trecut. În interior poate fi descoperită pictura naivă din secolul al XVIII-lea, iar la intrarea în lăcaş există o cronică veche de câteva veacuri. Construcţia este marcată de creaţia populară românească.

„Se regăsesc foarte multe elemente florale, se găseşte tema iconografică răsăriteană, ţinând cont că suntem la influenţa celor 2 mari filozofii, dacă le putem spune aşa - apusene şi răsăritene - şi păstrează o pictură naivă făcută de către meşteri populari, inspiraţi în cea mai mare parte din natură", a explicat Gabriel Bonaciu, agent în turism.

Fascinaţi de frumuseţea locului şi de ospitalitatea localnicilor, turiştii străini vin să vadă lăcaşul amplasat pe o culme de deal. Ajunşi acolo, priveliştea le taie răsuflarea.

"Este surprinzător de bine pictată în interior, ceea ce nu este atât de comun. Am văzut în nordul Slovaciei, în aproprierea graniței cu Ucraina, acolo sunt biserici ruso-ortodoxe. Unele dintre ele sunt pictate, dar aceasta este foarte autentică, îmi place foarte mult."

Satul Valea Crişului este aşezat în estul judeţului Bihor, la mică distanţă de Drumul Naţional 1, între Oradea şi Cluj Napoca. Devenită monument istoric în 2008, biserica de lemn din localitate poate fi vizitată cu ajutorul localnicilor sau în cadrul unor ieşiri organizate.

Reabilitarea lăcaşului este rodul muncii comunităţii, a preotului paroh şi a Episcopiei Ortodoxe de Oradea, care încearcă să valorifice cultural şi spiritual aceste bijuterii vechi de sute de ani.

Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri