Biserici monumente istorice din Bihor, în pericol de degradare din cauza birocraţiei

Data actualizării: Data publicării:
biserica Rieni distrusa

După furtuna care în septembrie a distrus localități întregi din județul Bihor, cinci biserici de lemn, monumente istorice, stau cu acoperișurile sparte. Deși sunt bani de la Guvern, bisericile stau nereparate, din cauza întârzierilor pentru solicitarea avizelor.

În Rieni furtuna puternică din septembrie a lăsat fără acoperiș mai multe clădiri. Printre ele şi biserica din lemn, ridicată în secolul al XVIII-lea şi declarată monument istoric, parte din patrimoniul naţional.

„Turla a fost dată jos și și acoperișul. Vă dați seama că și partea de sus a acoperișului trebuie reparat, dar vine în jos, e mișcată. Practic, tot acoperișul va trebui, în fond și la urma urmei, să fie reparat”, spune Ioan Bota, primarul comunei Rieni.

Lăcaşul are nevoie acum de lucrări complexe de restaurare.

„Biserica de lemn a dat turnul jos de la ea, a răsucit-o, care nu se mai poate face numai dacă o iei înapoi de la început. E distrusă complet”, arată un sătean.

„În primul rând ar trebui făcută conservarea bisericii de lemn, pentru că costă foarte mult lucrarea asta”, consideră un localnic.

Cu toate că de la dezastru au trecut două luni, biserica din Rieni și alte patru din zonă sunt încă nereparate, din cauza că s-au cerut târziu avizele pentru lucrări. Abia săptămâna trecută au fost eliberate documentele pentru trei lăcașuri de cult. Prioritară este protejarea interiorului clădirilor.

„Este vorba de construirea unor copertine care să protejeze provizoriu până în momentul în care vor exista fondurile necesare pentru reabilitarea, restaurarea generală a acestor monumente istorice afectate”, explică Lucian Silaghi, directorul Direcției pentru Cultură Bihor.

„A fost alocată o sumă de 50 de mii de lei pentru repararea ei, dar se pare... suma de bani nu acoperă cheltuiala, avize și așa mai departe”, a precizat primarul comunei Rieni.

Guvernul a alocat 8,7 milioane de lei pentru repararea clădirilor publice din județ, inclusiv a lăcașurilor de cult. Banii pot fi cheltuiți până cel târziu pe 31 decembrie.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri