Bloc cu risc de... demolare, în Oradea. Constructorul nu ar fi respectat proiectul

Data publicării:
bloc cu probleme

Mai mulți orădeni riscă să rămână fără apartamentele pe care le-au cumpărat într-un bloc din oraș. O parte din imobil ar putea fi demolată, după ce inspectorii Primăriei au constatat că firma constructoare nu a respectat autorizaţia și a modificat fără aprobare proiectul inițial. Situația face obiectul a două procese, iar magistrații au cerut o expertiză pentru a stabili dacă structura de rezistență a blocului a fost afectată.

Potrivit proiectului aprobat în 2013 de Primărie, constructorul trebuia să ridice un bloc cu 12 apartamente pe un teren retrocedat din curtea Liceului Ortodox din Oradea. Un an mai târziu, autoritățile au constatat că imobilul era diferit față de cel prevăzut inițial.

"Proiectul iniţial cu 12 apartamente nu a fost respectat şi s-a făcut un număr dublu de apartamente în acest imobil", a declarat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

În plus, suprafața apartamentelor a fost micșorată și nu a fost asigurat numărul necesar de locuri de parcare. Din aceste motive, constructorul a fost amendat cu 10.000 de lei, iar potențialii clienți au fost avertizați să renunțe la cumpărarea unui apartament în blocul cu probleme.

Apelul edililor a rămas fără ecou: locuințele au fost vândute cu prețuri cuprinse între 23 şi 35 de mii de euro.

"- Aţi ştiut la data respectivă care este situaţia imobilului că nu poate fi întăbulat sau nu ?
- Nu, nu am ştiut", spune Mircea Pavel, locatar al imobilului.

Acest lucru nu-i apără însă de riscul de a rămâne fără apartament, dacă instanța va accepta cererile Primăriei de anulare a contractelor de vânzare a locuințelor și de radiere a construcției din Cartea Funciară.

"Dacă instanţa ne va da dreptate, se poate ajunge la obligarea constructorului să revină cu această construcţie la situaţia din proiect ceea ce presupune ori demolarea unei părţi din etaj sau a întregii construcţii", susţine purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

La rândul său, și constructorul a dat Primăria în judecată și a cerut autorizarea imobilului în actuala formă.

"- Nu vreau să influenţez în niciun fel: nici să vină cu o soluţie, nici să nu vină.
(Reporter) De ce aţi construit un număr atât de mare de apartamente mai multe decât în autorizaţie?
- Nu pot să dau nici un detaliu, vă rog să nu mă supăraţi pe mine", a precizat Mircea Groza, patronul firmei constructoare.

O expertiză dispusă de judecători va arăta dacă modificarea proiectului a afectat structura de rezistență a blocului.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri