Bloc operator "de muzeu"

Data publicării:
stire 20spital-44410

Chirurgul pediatru Daniel Băloiu lucrează în spitalul municipal în 1994. A găsit sălile de operaţii exact ca în anul inaugurării. "Geometria reală este exact cu cea a sălii din 1969, când s-a dat în folosinţă spitalul. Vedeţi şi suporţii pentru casoletele noastre sunt cu designeul anilor 70.", spune acesta.

Dorina Sabău lucrează în spital de 35 de ani, din care 29 i-a petrecut ca asistentă principală în cadrul blocului operator. "Prea mari schimbări nu s-au făcut, aşa am găsit eu blocul când am venit. Lampa aceasta era dintotdeauna, lampa scialitică cu 9 faze e prezentă în toate sălile."

Câteva obiecte indispensabile chirurgilor au adus modernitatea în sălile de operaţie: este vorba despre aparatele de anestezie şi mesele de operaţie. S-au mai schimbat termopanele, pentru că prin vechile geamuri de sticlă vântul îşi făcea cu uşurinţă simţită prezenţa. Fluxul de aer steril lipseşte cu desăvârşire, în condiţiile în care nici măcar de o ventilaţie banală nu poate fi vorba. Vara, atmosfera se încinge la propriu. "E foarte cald şi gândiţi-vă că într-un bloc operator avem echipamentul de sală, mai sunt lămpile care au căldura respectivă, mai este şi emoţia actului medical, aşa că transpiraţia este garantată. ", afirma dr. Daniel Băloiu, şeful secţiei de chirurgie pedriatică a Spitalului Municipal Oradea.

"Sălile ca atare, circuitele, aparatura, mobilierul depăşit, uzat şi instrumentarul, avem medici tineri şi competenţi care ar putea să facă mai mult dacă ar avea cu ce. Şi noi, bineînţeles." completeaza Dorina Sabău, asistentă medicală principală în cadrul Spitalului Municipal Oradea.

În curând, cu puţin noroc şi cu bani europeni, sălile operatorii "de muzeu" vor fi refăcute complet. "Totul va fi nou, la nivelul anilor pe care îi trăim acum, 2013. Inclusiv pereţii vor fi daţi jos, vor rămâne numai pereţii exteriori, restul, tot, se va reface." sustine dr. Ovidiu Pop, managerul Spitalului Municipal Oradea.

Proiectul valorează peste un milion şi jumătate de euro, iar primăria orădeană e dispusă să suporte costurile suplimentare care ar putea să apară pe parcurs. În cel mai optimist caz, lucrările de modernizare vor începe în martie, iar pe durata lor chirurgii vor opera într-un bloc operator temporar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri