Sari la conținut
News Alert

Boboteaza, cu temperaturi de primăvară

A fost vreme de primăvară în loc de tradiţionalul ger al Bobotezei. Temperaturile au ajuns sâmbătă la 14 grade în mai multe zone din nord-vestul ţării, aşa că slujbele speciale din această zi au fost ţinute în aer liber. În Oradea, mii de litri de aghiasmă au fost sfinţiţi de preoţi şi împărţiţi credincioşilor.

După Liturghia de Bobotează, preoţii au ieșit în fața Bisericii cu Lună din Oradea şi au sfinţit sutele de litri de apă din butoaiele aşezate în mijlocul enoriaşilor.

Rând pe rând, toţi credincioşii au primit Aghiasma Mare.

„Trebuie băută timp de șapte zile, în fiecare dimineață pe nemâncate după ce ne-am făcut canonul de rugăciuni. Desigur, poate fi băută această apă și pe parcursul anului în cazuri excepționale atunci când există probleme de sănătate”, a spus Ioan Codorean, preot la Biserica cu Lună.

„Doi, trei ani nu am avut flori în grădină, anul trecut am luat apă de aici și de la mănăstire și am avut flori mai ceva ca în grădina Raiului”, spune o credincioasă.

„O luăm pentru sănătate, pentru bunăstare.”

„Sănătate, fericire, bunăstare, bucurii pentru tot ce e mai bun.”

Boboteaza este sărbătorită pe 6 ianuarie şi, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş