Bogracs multietnic în Bihor

Data publicării:
bograci

Concurs culinar multietnic la sfârşit de săptămână în satul bihorean Tărian. Împărți în echipe formate din etnici români, maghiari şi din membri ai comunităţii de rromi din localitate s-au întrecut pentru premiul de cel mai gustos bogracs. Ingredientele au fost oferite de primărie, iar sutele de kilograme de mâncare au fost împărţite gratuit celor care au participat la eveniment.

Mii de oameni s-au adunat duminică pe câmpul de la Tărian, la manifestările organizate cu ocazia zilei satului. Cel mai aşteptat a fost concursul de bogracs, unde, timp de câteva ore, românii, maghiarii şi rromii din comună s-au întrecut în rețete.

Echipa maghiarilor a fost prima care a pornit focul sub ceaun.

"Se pune carnea, fără nici un gram de apă, se lasă carnea până când îşi lasă apa cât să fie acoperit iar apoi se condimentează după gust. Aşa nu se poate strica şi foarte mare atenţie să nu se ardă la fund. Să faci o treabă bună durează cam 7-8 ore", a explicat Iosif Peic, concurent.

În schimb, echipa românilor a avut cel mai mare ceaun, în care a fost preparat un bogracs de 200 de kilograme.

"Tot secretul stă într-un singur lucru: leuşteanul. Dacă nu e leuştean, nu e bun", dezvăluie Iosif Ciont.

Și concurenții din comunitatea romă au avut o rețetă deosebită.

"Reţeta noastră ţigănească - ne place să fie puţin mai gros, cu multă carne. Am pus cartofi, morcovi, mazăre, ţelină, fasole verde", a explicat Cristian Aştilean, concurent.

Tot brogracsul făcut de cele trei echipe a fost împărţit localnicilor. Cel mai gustos preparat a fost ales de un juriu condus chiar primarul comunei. "Cel mai bun bogracs a fost făcut de către cetăţenii de etnie rromă", a decretat Ioan Paşca, primarul comunei Girişu de Criş.

"Foarte bun, foarte gustos, a avut de toate în el", a apreciat un localnic.

"Foarte bun a fost, un bucătar foarte bun, mai ales cum a condimentat."

Concursul de bogracs de la Tărian a ajuns anul acesta la a cincea ediţie. Până acum echipele maghiarilor şi românilor au câte două premii, în timp ce membrii comunităţii de rromi au câştigat o singură dată.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri